Index Vakbarát Hírportál

Merkel irodája mégis tudott a hazaárulásos nyomozásról?

2015. augusztus 27., csütörtök 16:03

Amikor a Netzpolitik először nyilvánosságra hozta, hogy újságíróik ellen eljárást indítottak hazaárulás miatt, Angela Merkel kancellár irodája megdöbbenéssel reagált. Pedig valójában a kancellária már áprilisban tudott a nyomozásról, írja a Spiegel nyomán a Local.

A sajtó- és véleményszabadság kiemelkedő társadalmi fontosságára tekintettel egyelőre szüneteltetik a hazaárulás gyanújával két újságíró ellen indított eljárást – jelentette be július végén a német szövetségi legfőbb ügyész. A szövetségi ügyészség hazaárulás gyanújával indított eljárást egy hírblog két újságírójával szemben, amiért az internetes kommunikáció hatósági megfigyelésének szigorításáról szóló titkos terveket bemutató cikkeket tettek közzé.

A kirobbanó botránytól, mely Harald Range főügyész állásába került, az igazságügyi és a belügyminisztérium is próbálta távol tartani magát. Pedig mindkét hivatal hónapok óta tudott a főügyész ténykedéséről, derült ki egy válaszból, melyet Merkel irodája Konstantin von Notz zöldpárti képviselő kérdésére adott. Sőt, a kancellária is értesült a nyomozásról egy április 21-ei találkozón a német belső elhárítás, azaz szövetségi alkotmányvédelmi hivatal (BfV) munkatársaival.

Arról írtak, hogy a belső elhárítás külön egységet akart felállítani a közösségi oldalak követésére

„Ma végre bebizonyosodott, hogy nem volt igaz, hogy a kormányzat élén mit sem tudtak a cikk megjelenése előtt a nyomozásról” – mondta von Notz a Spiegelnek. A lap szerint a kancellária válasza óvatosan fogalmaz, csak annyit említ, hogy „általában Peter Altmeier kancelláriaminiszter vett részt a hasonló találkozókon”, a konkrét megbeszélés résztvevőit nem nevesítették.

A vizsgálatot a BfV feljelentése nyomán indították el az elsősorban online jogvédelemmel foglalkozó Netzpolitik.org hírblog két munkatársa és egy forrása ellen. Azt kezdték vizsgálni, hogy a blogon megjelent februári és áprilisi cikkeikkel, amelyekben kiszivárogtatott titkos dokumentumokra hivatkozva írtak a BfV megfigyelési terveiről, hazaárulást követettek-e el.

Több mint fél évszázada nem fordult elő az országban, hogy hazaárulással vádoljanak meg újságírókat. A két érintett cikkben a Netzpolitik.org arról írt, hogy a BfV több forrást kért belföldi online megfigyelési programja kiterjesztésére, és külön egységet akart felállítani az internetes közösségi oldalakon folyó kommunikáció nyomon követésére.

A német újságírók szövetsége (DJV) a sajtószabadság elleni támadásnak, két kritikus újságíró elhallgattatására irányuló kísérletnek nevezte a vizsgálatot.

Rovatok