Index Vakbarát Hírportál

71 holttest is lehet az Ausztriában talált magyar rendszámú teherautóban

2015. augusztus 27., csütörtök 12:55 | nyolc éve frissítve

Fontosabb részletek

Egy magyar rendszámú kisteherautóban menekültek holttestére bukkantak csütörtök délelőtt az osztrák A4-es autópályán. Az osztrák rendőrség illetékese 20-50 halottról beszélt. A Kronen Zeitung pénteki információi szerint azonban 71 holttestet találtak a hűtőkocsiban. A lap szerint csak felnőtt férfiak és nők vannak az áldozatok között, gyerekek nem. Az osztrák belügyminisztérium szóvivője megerősítette a Kronen Zeitung értesülését, Alexander Marakovits is több mint 70 holttestről beszélt péntek reggel. Ausztriában válságstáb alakult, felvették a kapcsolatot a magyar hatóságokkal is.

A 7,5 tonnás teherautó szerda óta állt egy segélykérő telefonnál lévő leállósávban Parndorf és Neusiedl között, a Bécs felé vezető oldalon, írja a Kronen Zeitung. A helyszín a magyar határtól 30-40 kilométerre fekszik. A teherautó rakteréből csöpögő folyadék és a szörnyű szag egy autópálya-karbantartónak tűnt fel csütörtök délelőtt, ő értesítette a rendőrséget.

A Kronen Zeitung péntek délelőtti híre szerint három embert elfogtak az ügyben, mindet Magyarországon. Az Index megkereste a rendőrség sajtóügyeletesét, várjuk a válaszukat.

Amikor a rendőrök odaértek, a teherautó hátsó ajtaja nyitva volt. Túlélőt nem találtak. A rendőrség abból indul ki, hogy az áldozatok menekültek, akiket embercsempészek szállítottak. Hans Peter Doskozil burgenlandi tartományi rendőrparancsnok csütörtök este azt mondta: a holttestek állapota arra utal, hogy egy-másfél nappal ezelőtt halhattak meg még Magyarországon.

Az osztrák rendőrség szerint a teherautó szerda kora hajnalban Budapestről indulhatott Ausztria felé.

A sofőr elmenekült, nagy erőkkel keresik.

Nem tudni még, hányan haltak meg

Az osztrák sajtó szerint a teherautót és a környéket előbb aprólékosan átvizsgálták, majd a helyszínelés után a teherautót a holttestekkel együtt elszállították a nickelsdorfi határátkelőhöz, ahol egy hűtött hangárban igazságügyi orvosszakértők próbálják meg azonosítani a holttesteket. Ezt azonban jelentősen nehezíti, hogy a testek már bomlásnak indultak. Az áldozatok kilétéről és pontos számáról péntek délelőttre ígért részletes tájékoztatást az osztrák rendőrség.

Román vagy nem román

A hússzállító teherautón szlovák nyelvű reklámfeliratok láthatók, de magyar Z-betűjelű rendszámmal közlekedett. Ezt egy román állampolgár váltotta ki Kecskeméten, jelentette be Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter. 

Ezt az állítást cáfolta a bukaresti külügyminisztérium. A tárca közleménye szerint "az eddigi információk szerint egyetlen román állampolgár sem érintetett az ügyben. Az osztrák rendőrség folytatja a nyomozást". Az MTI által idézett dokumentum hozzáteszi: Románia budapesti nagykövetségével a magyar hatóságok azt közölték, hogy a kamion ideiglenes rendszámát nem román állampolgár igényelte.

A titokzatos Z-rendszám

Z-rendszámot kapnak a Magyarországon még forgalomba nem helyezett járművek külföldi kiviteléhez, magyar tulajdonú, külföldön tartózkodó rendszám nélküli autó hazaszállítására, érvényes hatósági engedély nélkül Magyarországon tartózkodó jármű reexportjára, vagy megrongálódott, érvénytelen külföldi rendszámtábla ideiglenes pótlására.A teherautón szereplő felirat a szlovák Hyza nevű cégé: ők sajtóközleményt adtak ki arról, hogy 2014-ben 13 teherautójukat eladták, amelyek közül egy Magyarországra került. Sajnos nem figyeltek arra, hogy az új tulajdonos lecserélje a matricázást.  

Egy szlovák lap szerint a cég honlapján feltüntetett adatok szerint  a Hyza 2006 óta az Agrofert-csoport tulajdona. Az osztrák Kurier szerint az Agrofert tulajdonosa Andreja Babiš cseh pénzügyminiszter és alkancellár. A cég  nagyon sajnálja a történteket és részvétet nyilvánított az áldozatok családjainak. Mint közölték, a cég jelenleg hat darab hasonló gépjárművel rendelkezik, és az azokba szerelt nyomkövető rendszerek szerint mind a hat Szlovákia területén tartózkodik jelenleg is, ráadásul a Hyza nem szállít árut Ausztria területére.

Egy szállítmányozással foglalkozó vállalkozó az Indexnek azt mondta: a magyar-osztrák határon gyakorlatilag bárki átcsempészhet embereket, mert a schengeni megállapodás óta teljes egészében leállítottá k a szállítmányok ellenőrzését. 

Se hőkamerával, se más technikai berendezésekkel nem ellenőrzik a teherautók és kamionok forgalmát. Egy kamionos azt mondta: százból ha két esetben állítják meg a határ környékén őket, de akkor is a kocsi műszaki állapota érdekli inkább a hatóságokat. 

A burgenlandi rendőrség szóvivője "szörnyű bűncselekményről" beszélt. Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter azt mondta: a tragédia mindannyiukat megrendítette, az embercsempészek pedig

bűnözők, akik nem a menekültek jótékony megsegítésében, hanem csakis a profitban érdekeltek.

Az osztrák belügyminiszter zéró toleranciát hirdetett az embercsempészekkel szemben, akiknek egytől egyig a rács mögött a helye. 

A magyar rendőrség besegít

A magyar rendőrség segíti az osztrák hatóságok nyomozását - közölte csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján Fügedi-Bognár Kinga, az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálatának ügyeletvezetője.

Azt mondta: Papp Károly országos rendőrfőkapitány csütörtök délután egyeztetett az osztrák rendőrség vezetőjével és felajánlotta segítségét, hogy mielőbb a tettes nyomára bukkanjanak.  Fügedi-Bognár Kinga bejelentette: Papp Károly a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodáját bízta meg azzal, hogy együttműködjön az osztrák hatóságokkal.

A politikusok megrendültek

Az esetről szó volt a mai Kormányinfón is. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta: a magyar kormány is együtt érez az áldozatok hozzátartozóival. Angel Merkel német kancellárt Bécsben, a Nyugat-balkáni konferencián érte a hír, ahol a menekültkérdésről és az embercsempészek elleni küzdelemről is szó volt. A kancellár azt mondta, nagyon megrázta az eset. Szerinte ez is egy figyelmeztetés az EU-nak, hogy  sürgősen cselekedni kell a migráció kezelésére.  A konferencia résztvevői egyperces néma csenddel emlékeztek meg az áldozatokról.

Az osztrák rendőrség kedden három embercsempészt vett őrizetbe, akik szintén egy teherautóban szállítottak 34 menekültet, köztük 10 gyereket. A menekültek azt mondták: bezsúfolták őket a raktérbe, ahol alig kaptak levegőt. Hiába könyörögtek, a sofőr így vitte őket a szerb-magyar határtól Ausztriáig mindenféle megálló vagy pihenő nélkül.

1995-ben Győrnél már volt ilyen tragédia

Közel 20 év után, 2013-ban Amerikában fogták el azt a bolgár férfit, aki 1995-ben egy pótkocsis kamionnal 40 Srí Lanka-i állampolgárt csempészett át a román határon. Közülük 18 menekült a felforrósodott pótkocsiban megfulladt. Az elhagyott szerelvényre Győr közelében akadtak rá a magyar rendőrök. A túlélők elmondták, hogy fejenként 800 dollárt fizettek az embercsempésznek.

A bolgár férfi elfogása után elmondta, hogy Győrnél vette észre, hogy utasai megfulladtak, ezért ijedtségében visszaindult Bulgáriába. Plamen Vladimirov Triffonovra otthon 8 évnyi börtönbüntetést szabtak ki, de az már nem ismeretes, hogyan kerülte el a börtönt, és jutott el az Egyesült Államokba.

Rovatok