Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter: Wilhelm Fruzsina nem maradhat Svédországban

2015. augusztus 27., csütörtök 16:20

Wilhelm Fruzsina csütörtökön Magyarországra érkezik, miután sem jogi, sem politikai, sem pénzügy megoldás nem született arra, hogy Svédországban maradhasson – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön újságíróknak, írja az MTI.

Az Index március elején írt arról, hogy a svéd bevándorlási hivatal vissza akarja küldeni Magyarországra azt a 20 éves értelmi sérült magyar lányt, aki árva, és az elmúlt két évben Malmőben élt nagynénjénél.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: a Külgazdasági és Külügyminisztérium feladatán messze túlmenően, emberiességi szempontok alapján hosszasan kereste a megoldás Wilhelm Fruzsina esetére, mostanra világossá vált, hogy sem jogi, sem pénzügyi, sem politikai megoldása nincs az ügynek.

A miniszter kifejtette: a svéd jogrendszerben nem volt megoldás az ügyre, a pénzügyi megoldásként Magyarország átadta volna azt az összeget, amelyet a magyar szociális ellátó rendszer megkapott volna az ellátásra, ezt a felajánlást a svédek visszautasították. A svéd külügyminiszter pedig a tárgyalásokon világossá tette, nincs lehetőség az ügyben politikai megoldásra.

A jövőben a magyar ellátórendszer feladata lesz Wilhelm Fruzsináról gondoskodni, az Emberi Erőforrások Minisztériumától kapott információk alapján Tordason fog élni - mondta Szijjártó Péter. Hangsúlyozta, hogy a Külgazdasági és Külgazdasági Minisztérium a lehetőségein jóval túlmutatóan kereste a megoldás az ügyre, hasonló esetekben a tárca kötelességein túlmenően is mindent megtesz a magyar állampolgárok segítéséért.

Rovatok