Index Vakbarát Hírportál

5000 embernek kellett elhagynia az otthonát Közép-Afrikában

2015. augusztus 28., péntek 17:20

Több, mint 5000 embernek kellett elhagynia az otthonát a napokban, miután helyi fegyveres milíciák csaptak össze a Közép-Afrikai Köztársaságban, írja az allAfrica

A helyzet jól mutatja mennyire is törékeny a látszólagos béke az országban, ahol egy hónapon belül elnökválasztást tartanak. 

Legutóbb egy 19 éves muszlim fiú lefejezése váltotta ki az erőszakhullámot. 

A Közép-Afrikai Köztársaságban a menekülteket az ENSZ egy pamutgyár helyén lévő telepén szállásolták el, ám itt sem higiéniás eszközök, sem világítás és semmilyen infrastruktúra sincs. 

Az ENSZ Menekültügyi Főigazgatóságának szóvivője szerint a terület nem való embereknek, de egyelőre nincs más megoldás. 

A közép-afrikai békéért felelős ENSZ misszió közölte, hogy mindent megtesznek a civilek védelméért és továbbra is ez lesz a missziójuk fő célja. 

Az afrikai országban szeptemberben fognak elnökválasztásokat tartani, miután 2014 januárjában a katonai puccsal hatalomra jutó Seleká csoportot elűzték és átmeneti kormány vette át a hatalmat. Az átmeneti kormányzás alatt ugyan voltak kisebb incidensek, de kezdett normalizálódni a helyzet, de a tartományok fele felett még mindig az iszlamisták uralkodtak. 

Az ország akkor sodródott polgárháborús állapotban, mikor 2013 őszén a muszlim szélsőséges csoport a Seleká elfoglalta a fővárost és ezzel a hatalmat is átvette. Ellenük jött létre az anti-Balaka nevű keresztény fegyveres csoport, akik a muszlimokat támadták válogatás nélkül. 

A közelgő választásokra hatással lehet, hogy a folyamatos támadások miatt több millió ember menekült el a szomszédos országokban, és a többségük muzulmán vallású, ezért is tartja bizonytalannak az ENSZ a választások sikerét, de az EU és Franciaország, mint volt gyarmattartó, kitart a jövő hónap mellett. 

Az országot a fegyveres konfliktuson kívül súlyos éhválság sújtja, körülbelül 1,5 millió ember éhezik a térségben. Az ENSZ nem sokat tud tenni a helyzet javításáért, ugyanis a szükséges segély csupán 31%-át tudták összegyűjteni eddig. Mint mondták, hogy ha ezen nem sikerül jelentősen változtatni, nem fogják tudni folytatni a humanitárius tevékenységet az országban. 

Rovatok