Index Vakbarát Hírportál

Elpanamázták a Panama-csatorna új zsilipjeit?

2015. augusztus 29., szombat 11:20

Mintát vettek a Panama-csatornából a Cocoli-zsilipeknél, ahol megrepedt a beton és szivárog a csatorna. Az új csatornát elvileg 2016 áprilisára kellene befejezni, a mintavétel szerint viszont a beton szörnyű minőségű.

A töréseket és a szivárgást a belső kamrák betonjában észlelték, miközben tesztelték az új zsilipeket. A csatornát felügyelő Panama Canal Authority (ACP) szerint a kormány felelős a bővítési munkálatokért.

A Technological University of Panama (UTP) egyetemi szakértői megvizsgálták a töréseket, a felügyelet most a kivitelező válaszára vár, akinek az okokat és a lehetséges megoldást is meg kell állapítania. 

A zsilipeket a Grupo Unidos por el Canal (GUPC) nevű cég készítette. Még pénteken elismerték a szivárgásokat, azóta viszont hallgatnak. Korábban az üzemeltető azt nyilatkozta, hogy a repedések nem befolyásolják a 2016-is nyitás időpontját, a probléma méretéről viszont nem közöltek többet.

Az új zsilipek a fő összetevői az 5,25 milliárd dolláros bővítési projektnek: új, nagyobb verziók készülnek belőlük az Atlanti-óceán és a Csendes-óceán irányában is – ezt a kettőt köti össze a Panama-csatorna.  A két zárhoz 4,4 millió köbméter betont használnak fel.

Eredetileg 2014-ben nyitott volna meg a csatorna új része, a 100 éves évfordulóra, a csúszások miatt viszont 2016-ig kellett halasztani a megnyitót.

Rovatok