Index Vakbarát Hírportál

Megerőszakolásra ítéltek két indiai nőt

2015. augusztus 29., szombat 10:03

Megdöbbentő indiai ítéletről számol be a Mashable. Egy indiai vidéki bíróság arra ítélt két nőt, hogy megerőszakolják őket, mivel a bátyjuk egy magasabb kasztba tartozó házas nővel szökött meg. 

A nők másik büntetése, hogy meztelenül kell vonulniuk közterületen. Egy 23 és egy 15 éves lányról van szó.

Indiában ugyan 1950 óta nem lehet kaszt alapján diszkriminálni az embereket, főleg vidéken azonban élnek a tradíciók. És bűnnek tekintik a különböző kasztok keveredését.

Az Independent korábban részletesen beszámolt arról, hogy a legalacsonyabb kasztba tartozó fiútestvér, Ravi és a magasabb kasztba tartozó lány már korábban egymásba szeretett, a lány családja azonban hozzáadta a nőt egy másik férfihoz. Ezután döntöttek a szökés mellett.

A bíróság (amely amúgy a Mirror szerint nem választott és csak férfiakból áll) még múlt hónapban döntött a büntetésről, a fiú családjának tagjain torolva meg a kasztsérelmet. Az egyik "elítélt" lány az indiai Legfelsőbb Bírósághoz fordult védelemért. Az Amnesty International bukkant az esetre, és a jogvédő szervezet próbálja elérni, hogy ne hajtsák végre az ítéletet.

A település alig 50 kilométerre van Delhitől, mégis, mintha egy párhuhzamos világban lenne. Az ítéletet meghozó bíróság valójában nem is hivatalos testület, az állam nem is ismeri el a működését az ilyen, a modern Indiával szembemenő szerveket. Működésük azonban a gyakorlatban mégis eldöntheti egy kisebb közösségben az ott élők sorsát.

Rovatok