Index Vakbarát Hírportál

Több ezer kínai bűnöző kerül szabadlábra

2015. augusztus 30., vasárnap 09:30 | aznap frissítve

Amnesztiát hirdettek a II. világháború végének évfordulójára Pekingben. A kínai Győzelem Napja alkalmából  több ezer foglyot engednek szabadon, hasonló tömeges amnesztia utoljára 40 éve volt Kínában — írja az MTI.

Valamennyien az év végéig nyerhetik vissza szabadságukat; a legidősebb közülük 95 éves. Olyanokról van szó, akik nem jelentenek veszélyt a társadalomra; azt külön hangsúlyozzák, hogy a közkegyelem nem terjedhet ki sikkasztókra, terroristákra és a szervezett bűnözői csoportok tagjaira. A kínai viszonyok és a gazdasági-politikai összefonódások elleni elrettentő ítéletek miatt azt talán még inkább kiemelik, hogy azok, akiket korrupciós bűncselekményekben találtak bűnösnek, szintén nem kerülhetnek ki a rácsok mögül.

A Kínai Népköztársaság kikiáltása, 1949 óta ez a nyolcadik amnesztia, legutóbb 40 éve volt hasonló, amikor a háborús bűnösöket részesítettek közkegyelemben. Kína a japán támadással szembeni 1930-as-1940-es évekbeli ellenálló háborújára és a II. világháború végére emlékezik szeptember 3-án. Japán egy nappal korábban tett formálisan is eleget augusztus 15-én bejelentett, feltétel nélküli kapitulációjának.

Rovatok