Index Vakbarát Hírportál

A polgárháború közepén Kim Ir Szenről neveztek el parkot Szíriában

2015. augusztus 31., hétfő 23:10

Miközben Szíria nagy részén dúl a polgárháború, a főváros egyik tehetős negyedében hétfőn új parkot adtak át, amelyet a Bassár el-Aszad vezette kormány Kim Ir Szenről nevezett el, írja az MTI. Feiszal Mekdad szíriai külügyminiszter-helyettes az ünnepélyes megnyitón "történelmi uralkodónak és vezetőnek" nevezte az 1994-ben elhunyt - és a jogvédők által brutális diktátornak tartott - az észak-koreai államalapítót.

Az AFP francia hírügynökségnek a Kimet ért nemzetközi bírálatokat firtató kérdésére válaszul Mekdad azt mondta,

mindenki, aki Kimet bírálja, gyerekes és buta.

A külügyminiszter-helyettes egyúttal dicsérte a világtól elszigetelt kelet-ázsiai országot, amiért "Szíria oldalán áll" a terrorizmus elleni harcban. A szíriai kormány valamennyi ellenfelét "terroristának" bélyegzi, legyen szó békés aktivistákról vagy épp dzsihadistákról.

Észak-Korea damaszkuszi nagykövete a Kim Ir Szenről elnevezett parkot a Szíria által a nagy vezető iránt érzett "szeretet és tisztelet" kifejezésének nevezte. Kitért arra, hogy a szíriai konfliktus azoknak az amerikai "cselszövéseknek és terveknek" az eredménye, amelyek a legitim és független kormány megdöntését, valamint az Egyesült Államok közel-keleti monopolhelyzetének biztosítását célozzák. Mint ismert, Damaszkusz és Phenjan többek között katonai kapcsolatokat tart fenn egymással.

A most átadott 9 ezer négyzetméter területű park Damaszkusz egyik tehetős délnyugati negyedében, Kafr Szúszában található. Az ünnepélyes megnyitóval egy időben a főváros déli részén összecsapások voltak a mérsékelt felkelők és az Iszlám Állam nevű terrorszervezet fegyveresei között.

Rovatok