Index Vakbarát Hírportál

Bush az atomcsapást is mérlegelte szeptember 11. után

2015. augusztus 31., hétfő 07:17 | aznap frissítve

George W. Bush amerikai elnök a 2001. szeptember 11-i World Trade Center elleni támadás után az atomfegyver bevetését is mérlegelte Afganisztán ellen, írja a Spiegel. A lapnak ezt Michael Steiner, Gerhard Schröder akkori német kancellár külpolitikai tanácsadója mondta egy interjúban.  Steiner abban az időben kapcsolatban állt Bush adminisztrációjával, és mint mondta, a 2001-ben az amerikai kormányzati hivatalnokokkal folytatott titkos megbeszéléseken ez a szcenárió is felmerült.

"Meg voltak írva a papírok (....) tényleg minden lehetőséget mérlegeltek" - mondta Steiner az interjúban. A német kancellár és tanácsadója aggodalommal figyelte az eseményeket és attól tartott, hogy az amerikaiak az első sokk hatására túlreagálják a dolgot, és az egész kormányzati adminisztrációt bunkerba költöztetik.

Steiner nem értett egyet azzal, hogy Schröder az USA-t Németország korlátlan szolidaritásáról biztosította az ügyben, mert úgy gondolta, egy állam nem állíthat ki biankócsekket. Ezt személyesen akarta elmondani a német kancellárnak, akihez el is utazott Hannoverbe, de Schröder egyszerűen kidobta, hangzott el az interjúban.   

Rovatok