Index Vakbarát Hírportál

Kijevi konfliktus: már ketten meghaltak

2015. szeptember 1., kedd 11:59

Kettőre nőtt a kijevi parlament előtt elkövetett támadás halálos áldozatainak száma – adta hírül Arszen Avakov ukrán belügyminiszter kedden a Facebookon.

A parlament épületét a szélsőséges nacionalista tüntetőktől védő nemzeti gárdisták egyike hétfőn meghalt, rajta kívül még egy gárdista halt bele sebeibe a kórházban, írja az MTI.

A belügyminiszter korábban három halálos áldozatról írt, később helyesbített kettőre. Kiderült ugyanis, hogy az egyik sérült, akiről úgy tudta, meghalt, életben van.

Gránátot dobott a rendőrökre az egyik tüntető

A tüntetők egyike hétfőn harci gránátot hajított a rendfenntartók sorfala mögé. A belügyminisztérium legfrissebb adatai szerint összesen 141-en sérültek meg az incidensben, köztük 131 rendőr, illetve nemzeti gárdista.

A hatóságok 18 embert vettek őrizetbe és eddig ötük ellen indítottak eljárást.

Szvitlana Bliscsik, a kijevi rendőrség szóvivője újságírókkal közölte, hogy Oleh Tyahnibokot, a szélsőséges nacionalista Szabadság (Szvoboda) párt elnökét is kihallgatják az ügyben. A törvényhozás épülete elleni rohamban részt vevő tüntetők többsége a Szabadság párt zászlai alatt vonult fel, és a férfi, aki a kézigránátot a rendőrök közé dobta, a párt önkéntes alakulatában szolgál a kelet-ukrajnai harcok övezetében. Ezt az egység parancsnoka is megerősítette.

A rendőrségi szóvivő elmondta: a nyomozás során elemzik az interneten megjelent fotókat és videofelvételeket, hogy a támadásban részt vevőket azonosítsák. Hangsúlyozta, hogy a vizsgálat nemcsak az elkövetőkre, de a szervezőkre és a politikai felelősökre is kiterjed.

Porosenko: Hátbatámadás

Hátbatámadásnak és ukránellenes megmozdulásnak nevezte Petro Porosenko ukrán elnök a decentralizációs alkotmánymódosítást ellenző szélsőséges jobboldali tüntetők hétfői véres támadását a kijevi parlamentnél. Az államfő kora este televíziós üzenetben ítélte el az összetűzést.

Ez egy ukránellenes akció volt, amelynek kivétel nélkül minden szervezőjét szigorú jogi felelősségre kell vonni.

– szögezte le az MTI szerint. Elmondta, hogy személyes ellenőrzése alá vonta a vizsgálatot, tanácskozott a rendvédelmi szervek vezetőivel, akiknek pontos utasításokat adott a nyomozás átláthatóságára vonatkozóan.

Az eset akkor történt, amikor tüntetők rohamozták meg a kijevi parlamentet, hogy megakadályozzák az ukrán alkotmány tervezett módosítását, amely nagyobb autonómiát biztosítana a keleti tartományoknak.

Hétfőn délutánra őrizetbe vették a gránátdobó tüntetőt. A belügyi tárca vezetője azt mondta, hogy a gyanúsított, Ihor Humenyuk beismerte a tettét. A férfi a nacionalista Szabadság (Szvoboda) párt Szics nevű önkéntes alakulatához tartozik, és a hadműveleti övezetből érkezett Kijevbe. Jelenleg szabadságon van.

A több autonómiát adó alkotmánymódosítást akarták megakadályozni a tüntetők

A helyi közösségeknek nagyobb önrendelkezési jogot biztosító alkotmánymódosítást nem támogatta a parlamentben a kormánykoalíció három másik pártja, a Julija Timosenko volt kormányfő mögötti erő, a lembergi (lvivi) polgármester vezette Önsegítés (Szamopomics) és Oleh Ljasko Radikális pártja. Utóbbi parlamenti erő hívei szintén részt vettek a törvényhozás épülete előtti tüntetésen, amely békés tiltakozásnak indult, de az előterjesztés megszavazása után az épületet védő karhatalmi erőkkel történt véres összecsapásba torkollott.

Az államfő által előterjesztett alkotmánymódosítás elutasítói attól tartanak, hogy az alaptörvény módosítása lehetőséget teremt a kelet-ukrajnai területeknek az ukrán államból való kiszakadásra.

Keddi ukrán sajtójelentések szerint Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár is kifejezte aggodalmát a kijevi parlamentnél történtekkel kapcsolatosan. Szóvivője, Stéphane Dujarric a főtitkár szavait tolmácsolva azt mondta, hogy Ban Ki Mun mérsékletre intette a konfliktusban szemben álló feleket, és arra kérte őket, hogy tegyenek meg minden erőfeszítést az alkotmánymódosítás körül kialakult vita békés rendezésére.

Rovatok