Index Vakbarát Hírportál

Svájcban unatkoznak, nem jönnek a menekültek

2015. szeptember 1., kedd 16:49

A svájci határőrség, rendőrség és a média már teljes fegyverzetben várja a menekültek rohamát, csakhogy azok egyelőre nem jönnek, írja a Neue Zürcher Zeitung. A buchsi határállomás Svájc és Liechtenstein határán fekszik, de itt érkeznek az alpesi országba az Ausztria felől érkező vonatok.

A peronon egy emléktábla a magyar menekültek 1956-os érkezésére emlékeztet. 59 évvel ezelőtt 7 ezer magyar menekült szállt le itt a vonatról. A magyar származású svájciak által 2006-ban felavatott emléktábla a lelkes svájci fogadtatásra és a menekültek új hazájára emlékeztet. Nagy tumultus volt Buchsban a második világháború idején is, amikor a náci Németországból menekülő több ezer zsidó érkezett ide.

A buchsi vasútállomáson kedden reggel rendőrök, határőrök és újságírók várták a Budapestről érkező szír és afgán menekültek rohamát. 

Amikor reggel befutott a Budapestről érkező vonat, arról mindössze három menekült szállt le. A rendőrök és a határőrök fogadták őket, majd elvitték a rendőrőrsre, onnan pedig az altstätteni befogadóállomásra. 

A délelőtt tízkor Budapestről érkező vonaton hat ember ül. Ők arra panaszkodnak, hogy négy órát kellett várniuk Salzburgban, mert Voralbergben vágányfelújítást végeztek és változott a menetrend.

Kedd délutánig végül összesen 26 menekült érkezett Buchsba: tizennyolcan Szíriából, heten Afganisztánból, hárman Bangladesből. A svájci rendőrök két algériait is elkaptak, akik illegálisan próbáltak beutazni az országba.

Ez a szám megfelel az előző napok statisztikáinak. Svájcba júliusban hetente átlagosan száz menekült érkezett, most heti 150-nél tartanak (Magyarországra most már egy nap  1500-3000 menekült érkezik).

A Neue Zürcher Zeitung szomorúan jegyzi meg, hogy Buchsban végül több volt az újságíró mint a menekült.

Rovatok