Index Vakbarát Hírportál

Üzbegisztánban betiltották a politológiát

2015. szeptember 1., kedd 16:42

Betiltotta a politológia egyetemi oktatását Üzbegisztán. A kormány azért döntött így, mert álláspontjuk szerint a politológia a módszereit tekintve nem egy igazi tudomány, és a téma szakirodalma kizárólag Nyugaton megjelent tudományos cikkekből és könyvekből áll, amelyek nem veszik figyelembe az üzbég politikai fejlődés sajátosságait, írja a Meduza.

Az üzbég egyetemek már 2010 óta nem vesznek fel diákokat politológia főszakra, de ezt eddig úgy küszöbölték ki a tanszékek, hogy mellékszakként folytatták az oktatást az érdeklődő diákoknak. Mostantól azonban erre sem lehetőség, mert a politológiát mint tantárgyat is betiltották. A "Politológia: A demokratizálódás elmélete és gyakorlata Üzbegisztánban" című, a legtöbb egyetemen oktatott tantárgyat egyszerűen csak átnevezték úgy, hogy a kettőspont előtti részt kihúzták a tárgy nevéből.

Üzbegisztánt az elmúlt 25 évben ugyanaz a kormány vezette, amely erősen korlátozza a gyülekezési és a szólásszabadságot, illetve lényegében az összes ellenzéki pártot betiltotta. A Transparency International korrupciós listája szerint Üzbegisztán 175 ország közül a 168. legkorruptabb.

Rovatok