Index Vakbarát Hírportál

Az osztrákok is helyretesznek minket

2015. szeptember 3., csütörtök 17:55

Bekérette Werner Faymann osztrák kancellár Perényi János bécsi magyar nagykövetet, akinek pénteken kell a kancelláriahivatalban megjelennie – idézi a hivatal csütörtökön kiadott közleményét az MTI.

A bekéretés a menekülthelyzetben tapasztalható diplomáciai fesztültségek miatt történt.

A genfi emberjogi konvenciókat minden uniós államnak be kell tartania. A menedékjog olyan emberi jog, amely minden uniós államban hatályos, ugyanígy érvényesnek kellene lennie a közös határvédelemnek és a menekültek államok közötti igazságos elosztásának - olvasható a közleményben.

Az embereknek, akik a háború és az üldöztetés elől menekülnek, joguk van ahhoz, hogy menedéket találjanak, és hogy tisztességesen bánjanak velük – áll a kancellári hivatal közlésében, amely szerint a mostani a nagy humanitárius kihívást csak egy erős, közös Európában lehet megoldani, emberséggel és szolidaritással.

Nem Ausztria az egyetlen, amely beszólt ma az Orbán-kormánynak a menekültválság kezelése miatt. Miután a kormányfő és Lázár János is arról beszélt, hogy a budapesti, Keleti pályaudvar környéki káosz a németek felelőssége, illetve hogy a menekültválság kezelése Németország ügye, előbb a budapesti német nagykövetség utasította vissza Lázár János állításait, majd maga Angela Merkel szólt vissza a magyar kormányfőnek.

Merkel az osztrák kancellárhoz hasonlóan arra emlékeztette Budapestet: „A menekültekre vonatkozó genfi konvenció nemcsak Németországban érvényes, hanem az Európai Unió valamennyi tagállamában”. A német kancellár egyben visszautasította azt, hogy a menekültek áradata nem európai, hanem német probléma, és azt mondta: „olyan problémáról van szó, amely valamennyiünket érint”.

Rovatok