Index Vakbarát Hírportál

Orosz katonák harcolnak Szíriában

2015. szeptember 3., csütörtök 14:35

Nagyon komoly bizonyítékokat talált a Daily Beast arra, hogy orosz páncélosokban orosz katonák harcolnak a defenzívába szorult Aszad-rezsim megmentéséért.

A következtetéshez ezeken az információmorzsákon lépdelve jutott el:

  1. Az utóbbi időkben megszaporodtak a helyi forrásokból származó híresztelések orosz katonákról, drónokról, sőt arról is, hogy a latakiai Jablah városában egy orosz bázis épül (egyes spekulációk szerint ezzel összefüggésben vonták ki a NATO Patriot rakétáit Törökországból).
  2. Augusztus 22-én a Boszporusz hajóforgalmát figyelő weboldalon feltűnt a két nappal azelőtt áthaladó Nyikolaj Filcsenkov deszanthajó, a Szevasztopolban állomásozó hadihajó a Földközi-tenger felé haladt, és fedélzetén látszottak a BTR-82A lövészpáncélosok (ha a fedélzetre szorultak, akkor a raktérben is lehetett vagy kéttucatnyi páncélos).
  3. A szállítmányt kiszúró Oryx haditechnikai blog rá is bukkant ezekre az új fejlesztésű lövészpáncélosokra egy északnyugat-szíriai harcokról forgatott videóban. Ebben a videóban rövid ideig hallatszik az egyik BTR belső rádióforgalma, melyből kiderül
a páncélosok kezelői egytől egyig oroszul beszélnek,

sőt szinte biztos, hogy nem oroszul beszélő szírekről van szó (mondjuk eleve miért beszélnének oroszul a szírek?), hanem oroszokról, mivel az orosz katonai zsargont használják.

Vadászbombázók települnek a Földközi-tenger partjára 

A kőkemény bizonyíték felbukkanásával már értékelhetővé válik az izraeli ynet hétfői cikke, mely – persze meg nem nevezett – amerikai diplomáciai forrásokra állítja, hogy 

szeptemberben egy egész orosz hadsereg érkezik Szíriába, 

melynek gerincét egy vadászbombázókból és harci helikopterekből álló egység jelenti majd, és eköré épül az egész kontingens, ami a következő elemekből áll:

Bár ilyen direkt beavatkozásra Szíriában eddig nem vállalkozott Putyin, eddig sem csak az ENSZ-ben sietett minden alkalommal az Aszad-rezsim támogatására. Hadihajói – a Nyikolaj Filcsenkov is – rendszeresen szállítottak nehézfegyvereket, páncélosokat és elektronikai hadviselésre alkalmas felszereléseket Szíriába az egyetlen földközi-tengeri orosz bázison, Tartuszon keresztül. Az oroszok kémekkel is segítették Aszadot; Tel al-Harában egy egész lehallgatóbázist hoztak létre, melyet azonban elfoglaltak a felkelők, akik alaposan dokumentálták az orosz technológia és az orosz személyzet nyomait.

Könnyen lábon lőheti magát Putyin

Oroszország eltökélte, hogy Iránnal összefogva megvédi szövetségesét; és kész olyan méretű haderőt bevetni, mellyel minimum megállítja a felkelőket. A beavatkozást a Kreml persze nem erősíti meg (a korábbi akciókat is mind tagadták), de egy ilyen méretű hadsereg teljes felfejlődése nyilván nem marad észrevétlen.

A katonai akcióra a hivatkozási alapot könnyen meg lehet teremteni, hiszen az USA is széles körű koalíciót hozott létre az Iszlám Állam (IS) ellen. Azonban az orosz páncélos Latakiában nem az IS, hanem az iszlamista erők koalíciója, a Hódító Hadsereg (Dzsaish al-Fatah) milicistáira ürítette ki a 30 milliméteres gépágyút.

A Dzsaish al-Fatah győzelmébe viszont rengeteg energiát és pénzt fektetett már Törökország, Katar és Szaúd-Arábia, melyek számára elfogadhatatlan az, hogy a síita Irán kliensei uralkodjanak nemcsak Irakban, hanem Szíriában is. És a Perzsa-öböl menti államoknak van egy jokerük Oroszországgal szemben:

ők mondják meg, mennyibe kerül az olaj

Az orosz gazdaság ugyanis borzalmasan sérülékeny, teljesítményét kizárólag a nyersanyagexport alakulása határozza meg. A legfontosabb exportcikk persze az olaj, melynek árát a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) határozza meg – és ennek nem tagja Oroszország. Az OPEC döntéseire a legnagyobb befolyása Szaúd-Arábiának van, az oroszok legfeljebb kívülről lobbizhatnak saját érdekeik figyelembe vételéért. Ez azonban sokszor kevés. Tavaly például az OPEC tudatosan úgy lenyomta az árakat, hogy Oroszország csaknem csődbe ment. És ha Putyin a Közel-Keleten is el akarja adni azt, amit Ukrajnában sikerült, akkor könnyen lehet, hogy lábon lövi magát.

Ha ez az egész nem egy nagy blöff, akkor jönnek az orosz–amerikai légicsaták

Putyin a lépéssel az Egyesült Államokkal való közvetlen konfrontációt is kockáztatja. Az USA ugyanis pont augusztusban jelentette be, hogy légiereje az Aszad-rezsim légitámadásai ellen is megvédi a felkelőket, ami azt jelentheti, hogy az F-15-ösöknek hamarosan – valószínűleg szír felségjelzéssel repülő – orosz gépeket kell elfogniuk. Ez a forgatókönyv beláthatatlan következményekkel járhat, ezért egészen biztos vagyok abban, hogy Oroszország erre a frontra nem fog előzetes egyeztetés nélkül komoly egységeket átdobni.

És van még egy lehetőség: a blöff. Könnyen lehet, hogy a katonai jelenlét kiszivárogtatásával és egy, a háborút eldönteni képes katonai kontingens belengetésével Putyin nem elsősorban Aszad harctéri, hanem tárgyalási pozícióit akarja erősíteni; és egy olyan fegyverszüneti megállapodást akar elősegíteni, mely megtartja a diktátor uralma alatt Szíria nyugati partvidékét, és a kulcsfontosságú észak–déli városi tengelyt.

Rovatok