Index Vakbarát Hírportál

Már 2 millióan menekülnek a Boko Haram miatt

2015. szeptember 4., péntek 15:56

Már több mint 2,1 millióan váltak menekültté Nigériában a Boko Haram iszlamista szervezet támadásai miatt az utóbbi hat évben – közölte a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) pénteken. A terrorszervezet Muhammadu Buhari nigériai államfő májusi beiktatása óta újult erővel indított támadásokat, és több mint ezer embert ölt meg azóta. A menekültek 92 százalékát közösségek fogadták be, de másoknak, akik menekülttáborokban élnek, élelmiszerre és fedélre van szükségük. 

A Boko Haram terrorcselekményeiben és a nigériai fegyveres erőknek a lázadás leverését célzó műveleteiben 2009 óta több mint 15 ezer ember halt meg. Buhari elnök július közepén menesztette a fegyveres erők legfőbb vezetőit, hogy saját kezébe vehesse a lázadók elleni műveletek irányítását, a lázadók azonban harcmodort váltottak, és megsokszorozták támadásaik és öngyilkos merényleteik számát. A Boko Haram a szomszédos Nigerre, Csádra és Kamerunra is kiterjesztette terrorakcióit. 

Buhari augusztus elején három hónapot adott országa fegyveres erőinek arra, hogy felszámolják az Iszlám Állam szervezetének hűséget esküdő dzsihadista lázadó csoportot – írja az MTI.

Rovatok