Index Vakbarát Hírportál

Az osztrák kancellár sem tudja, meddig tart a rendkívüli helyzet

2015. szeptember 5., szombat 13:09

Az osztrák kancellár szerint bizonytalan, hogy meddig tart az a rendkívüli helyzet, amely az osztrák-magyar határnak a menekültek számára történt megnyitása következtében alakult ki.

Werner Faymann szombaton újságírók előtt kijelentette: nem tudja megmondani, hogy az elkövetkező napokban hány menekült érkezik még Magyarországról, illetve, hogy közülük hányan akarnak Ausztriában maradni. 

A kancellár ugyanakkor hangsúlyozta, hogy minden lépést összehangolnak Németországgal. Hozzáfűzte azt is, hogy a határ jelenlegi megnyitása semmiképp nem jelenthet tartós megoldást.

6500-an már Ausztriában

A kora reggeli órák óta már 6500 menekült érkezett Magyarországról Ausztriába - közölte szombaton délben Twitter mikroblog felületén az osztrák belügyminisztérium.

A migránsok közül "szinte mindenki Németországba akar továbbutazni, és ezt lehetővé fogjuk tenni a számukra" - áll a belügyi közlésben. A tárca előzőleg arról tájékoztatott, hogy Ausztria összesen mintegy tízezer ember érkezésére számít Magyarország felől a mostani menekülthullámban.

Amióta az osztrák és a német kormány péntek este ígéretet tett arra, hogy hagyja beutazni országaikba a migránsokat, azok folyamatosan érkeznek Burgenland tartományba. Ezreket közülük a magyar kormány szállított buszokkal a magyar határra.

Rovatok