Index Vakbarát Hírportál

Facebookon jelentette be az osztrák kancellár, hogy mehetnek a menekültek

2015. szeptember 5., szombat 01:08

Lázár János péntek este azt nyilatkozta egy rendkívüli sajtótájékoztatón, hogy Magyarország már nem tud Németországra és Ausztriára várni, de csak a magyar-román végét kellett kivárni: Werner Faymann osztrák kancellár Facebookon jelentette be, hogy a magyar határnál kialakult helyzetre való tekintettel a két ország be fogja engedni a migránsokat.

Bundeskanzler Werner Faymann erklärte heute nach einem Gespräch mit dem ungarischen Premierminister Victor Orban, in...

Posted by Bundeskanzler Werner Faymann on Friday, 4 September 2015

Faymann telefonon egyeztetett Orbán Viktorral és Angela Merkellel egyeztetve hozták meg a döntést. Az osztrák kancellár hozzátette, hogy elvárják, hogy Magyarország teljesítse a dublini egyezményből eredendő kötelességeit és számítanak az ország együttműködésére.

Lázár még pénteken közölte, hogy tájékoztatták Ausztriát arról, hogy migránsok tartanak Ausztria felé. Orbán Viktor pedig arra kérte az osztrák vezetést, hogy megismerjék Ausztria jogi álláspontját a ki-és beléptetéssel kapcsolatban. Az osztrákoknak jegyzéket küldtek, de az osztrák kancellár azt mondta, hogy ezzel a kérdéssel csak szombat reggel tud foglalkozni. Lázár azt is kijelentette, hogy senki sem szolidáris Magyarországgal, sem Németország, sem az Európai Bizottság.

Rovatok