Index Vakbarát Hírportál

Merkel akármennyi védelemre szorulót befogadna Németországba

2015. szeptember 5., szombat 14:42

Angela Merkel német kancellár egy szombati lapinterjúban erősítette meg korábbi állítását, miszerint a menekültstátuszra jogosultak befogadásának nincs felső korlátja - írja az MTI. A Berliner Morgenpostban megjelent interjúban Merkel kijelentette: Németországban az alkotmányból következő világos jogi alapokra épül a menekültügyi szabályozás, az ennek alapján védelemre szorulók közül potenciálisan akármennyit készek befogadni. Aki viszont nem jogosult menekültstátuszra, annak vissza kell térnie a hazájába. 

Merkel hozzátette: Németországnak erős, gazdaságilag egészséges országként megvan az ereje hozzá, hogy megtegye a szükséges intézkedéseket. Ugyanakkor elvárják a méltányosságot, és azt, hogy Európában mindenki hozzájuk hasonlóan elfogadja ezt a feladatot. A kancellár azt is elmondta, hogy annak érdekében, hogy a valóban védelemre szorulókat integrálni tudják, vissza kell küldeni azokat, „akik nem rendelkeznek a Németországban maradás perspektívájával”, vagyis akiknek nem szavazzák meg nekik a menedékjogot. 

Valóban úgy tűnik, hogy a német tartományok a korábbinál határozottabban hajtják végre a kitoloncolásról szóló hatósági döntéseket, szervezett járatokon szállítják vissza az elutasított menedékkérőket Szerbiába, Macedóniába, Albániába, Koszovóba. Idén már több mint 10 ezer ember jutott erre a sorsra, ennél is többen pedig maguktól távoztak az elutasítás után.  Az ő többségük nyugat-balkáni volt, akiknek esetében 99 százalékos az elutasítás aránya. 

Németországba a kormány előrejelzése szerint az idén alsó hangon 800 ezer menedékkérő érkezhet, ami a tavalyi négyszerese. 

Rovatok