Index Vakbarát Hírportál

A volt amerikai nagykövet xenofóbnak tartja Orbánt

2015. szeptember 6., vasárnap 23:26

Magyarország xenofób válasza címmel írt cikket a New York Times-ban a magyar menekülthelyzetről Eleni Tsakopoulos Kounalakis volt budapesti amerikai nagykövet. Kounalakis a második világháború óta eltelt időszak legnagyobb kihívásának nevezi a menekültkérdést, és úgy látja, hogy a magyar kormány válasza aggasztó.

Kounalakis az amerikai olvasóknak részletesen elmagyarázza, hogy a kormánynak milyen lépései voltak menekültügyben (a plakátkampánytól a kerítésig). Szerinte Orbán nem csak Magyarországon kívül akarja tartani a menekülteket, hanem egész Európán kívül. Ha a kerítéssel nem sikerül, akkor megfélemlítéssel és a menekültek őrizetbe vételével.

A volt nagykövet szerint miután Orbán Magyarországon nacionalista üzeneteivel és politikájával sikeres, nagyobb színpadon próbál befolyást szerezni. Az üzenetei viszont egyáltalán nem tükrözik az Európai Unió alapértékeit. Az EU viszont mint szervezet le van bénulva, nehezen jut dűlőre bármilyen kérdésben.

A nagy kérdés Kounalakis szerint, hogy az európai vezetők tudnak-e végre közös megoldást találni, vagy "Orbán xenofób álláspontja és a menekültekkel való durva bánásmód tölti ki a mostani vákuumot".

Rovatok