Index Vakbarát Hírportál

Őrizetbe vették Bukarest főpolgármesterét

2015. szeptember 6., vasárnap 09:44

Vasárnapra virradó éjszaka őrizetbe vették Sorin Oprescut, Bukarest főpolgármesterét, írja az MTI a román korrupcióellenes ügyészség (DNA) közleménye alapján. A DNA szerint a főpolgármestert tetten érték, amikor 25 ezer euró kenőpénzt vett át.

Oprescut azzal gyanúsítják, hogy része volt a főpolgármesteri hivatalnál működő jól szervezett hálózatnak, amely azzal a feltétellel intézett megbízási szerződéseket különféle cégeknek, hogy a nyereségük kétharmadát csorgassák vissza a városházi döntéshozóknak. A DNA szerint Oprescu maga tíz százalékos részesedést kért a szerződés összértékéből.

Az őrizetbe vétel egyelőre 24 órára szól, de kezdeményezték Oprescu 30 napos előzetes letartóztatását is.

A63 éves politikus korábban a kormányzó Szociáldemokrata Párt szenátora volt, 2008-ban függetlenként választották meg Bukarest főpolgármesterévé. A legutóbbi, 2012-es önkormányzati választásokon már a PSD és Victor Ponta miniszterelnök támogatásával szerzett újabb mandátumot. Az MTI szerint a vezető kormánypártban eddig tényként kezelték, hogy jövőre is Oprescut támogatják a bukaresti főpolgármester-választáson.

A DNA vasárnap 13 helyszínre, köztük 3 közintézményhez szállt ki házkutatást végezni a főpolgármesteri hivatal korrupciós ügyében.

Rovatok