Index Vakbarát Hírportál

12 török rendőrt ölt meg egy kurd merénylet

2015. szeptember 8., kedd 11:23

Tizenkét rendőr halt meg Törökországban kedden egy robbantásos merényletben. A bomba egy rendőrségi mikrobuszban robbant a kelet-törökországi Igdir tartományban. A támadást feltehetőleg a Kurd Munkáspárt (PKK) emberei követték el – írja az MTI.

Az utóbbi napokban nem ez volt a PKK első merénylete, vasárnap 16 török katona halt meg egy általuk szervezett aknatámadásban ország délkeleti részén lévő Daglicában. Erre válaszul a török légierő kurd célpontokat bombázott hétfőre és keddre virradóan Irak északi részén. A 20 célpont ellen irányuló légitámadásokban két kormánytisztviselő szerint több mint 50 harci gép vett részt, és a PKK 35-40 harcosa halt meg.

A PKK és a török biztonsági erők között hároméves tűzszünet után, a július 20-i suruci merényletet követően újultak ki az összecsapások. Az Iszlám Állam számlájára írt terrorakcióval kapcsolatban a PKK azzal vádolta meg a hatóságokat, hogy nem védelmezik a szíriai kurdokat, sőt megakadályozzák, hogy a határon át a kurd önkéntesek a segítségükre siessenek, ezért ismét támadásokat kezdett indítani a török biztonsági erők ellen. A török légierő válaszul július 24-e óta légicsapások sorozatát méri a PKK észak-iraki és délkelet-törökországi állásaira.

Az Iszlám Állam elleni harc és a kurd-török konfliktus kapcsolatáról itt írtunk részletesen:

Rovatok