Index Vakbarát Hírportál

A vonatsín-szelfi veszélyeire figyelmeztet a német rendőrség

2015. szeptember 8., kedd 10:27

A német rendőrség tájékoztató kampányt indított a fiatalok számára, hogy felhívja a figyelmet a vonatsín-szelfik veszélyeire és megelőzze a további tragédiákat.

A Mitteldeutsche Zeitung nevű német lap szerint egyre népszerűbb német fiatalok, elsősorban lányok körében az a trend, hogy egyedül vagy többen egymás kezét fogva, vonatsíneken egyensúlyozva sétálnak, közben pedig egymást és magukat fényképezik a telefonjaikkal. A lap szerint ezek a képek a rajtuk szereplők bátorságát és a köztük lévő erős barátságot hivatottak kifejezni, illetve az utazás iránti vágyat szimbolizálják. Instagramon például a "Gleis", vagyis vágány teggel lehet sok ilyen képet találni.

Kira Acrogym (@kira_acrogym) által közzétett fénykép,

Szász-Anhalt tartomány rendőrsége közölte, hogy idén már hat alkalommal fogtak el vonatsín-szelfizőket. Szerintük ez azért különösen veszélyes, mert ilyenkor a fényképezők hajlamosak csak a kép készítésére figyelni, hogy könnyen előfordulhat, hogy csak túl későn veszik észre, ha a mutatvány közben vonat érkezik. Ez annyira nem is nehéz, hiszen egy 160 kilométer per órával közlekedő vonatnak elég 2,25 másodperc, hogy megtegyen 100 métert.

Az utóbbi években négy ilyen németországi eset végződött halállal, mindegyik áldozat 16 éves vagy fiatalabb lány volt. Nemcsak németországi, és nem is csak vonatsínes esetekben okoz azonban komoly veszélyt a felelőtlen szelfizés, legutóbb például egy orosz lány esett le egy hídról fényképezés közben, de korábban is több tragikus eset járta be az internetet.

Rovatok