Index Vakbarát Hírportál

Dánia elkezdte visszaküldeni Németországba a menekülteket

2015. szeptember 8., kedd 21:29

Dánia elkezdte visszaküldeni az országban illegálisan tartózkodó menekülteket Németországba, írja a TheLocal.dk.

"Ezek az emberek nem kértek menedékjogot Dániában, ami azt jelenti, hogy illegálisan tartózkodtak az országban. Ezért kiutasítottuk őket és két évig nem léphetnek Dánia területére", közölte dél-dániai rendőrség.

Az elsőször körülbelül egy tucat embert küldtek vissza busszal Németországba, őket több csoport követi majd. Dániába vasárnap óta több mint ezer menekült érkezett, de a hatóságok adatai szerint csak körülbelül 160-an kértek menedékjogot. A legtöbb Dániába érkező menekült Svédországba megy tovább, ahol nagyobb eséllyel kapnak menedékjogot.

Schleswig-Holstein északnémet tartomány rendőrsége kedden közölte, hogy továbbengedi Dániába azoknak a menekülteknek a nagy részét, akiket korábban feltartóztatott a lübecki főpályaudvaron. A mintegy 250 menekült Koppenhágába akart utazni egy vonattal, de a német rendőrség ezt megakadályozta, mert többségüknek sem vízumuk, sem igazolványuk nem volt. Ezután a tűzoltóság és a vöröskereszt gondoskodott róluk, és befogadóállomásokra szállították őket, írja az MTI.

Joachim Gutt lübecki rendőrségi igazgató később közölte, hogy nagy részüket továbbengedik Dániába. Hangsúlyozta, hogy ez "nem politikai, hanem operatív rendőrségi döntés".

170 menekült megtagadta, hogy német befogadóállomásra vigyék őket, 70-en közülük már úton vannak Koppenhága felé, további 100-an kedden este szállnak vonatra Lübeckben. További 30 menekültet schleswig-holsteini létesítményekben helyeznek el.

Rovatok