Index Vakbarát Hírportál

Egyre több szíriai útlevelet lopnak

2015. szeptember 8., kedd 16:51

Bár a szíriai menekültekért se kapkodnak az európai országok, egyértelmű, hogy ennek az országnak a polgáraként lehet jelenleg a legnagyobb eséllyel menedékjogot kapni. Emiatt a Guardian szerint egyre inkább burjánzik a lopott vagy hamis szíriai papírok kereskedelme.

Fabrice Leggeri, az Európai Határőrizeti Ügynökség, vagyis a Frontex vezetője szerint a más országokból érkező arabok közül is sokan próbálkoznak hamis szíriai papírokkal bejutni az Európai Unióba. Ez pedig visszahat a valódi szírekre is, akiknek egyre lassabban bírálják el a kérelmeiket a nehezedő ellenőrzési folyamat miatt.

Az embercsempészek az iratokra is komoly üzletet építettek. A Guardian beszámol például egy esetről, amikor egy szíriai menekültet a csempészek nemcsak a szokásos horribilis összeg elkérése után szállították volna el a görög-macedón határra, de még útközben csellel el is hagyták őket, hogy az útlevelüket is pénzzé tehessék. 

Ugyanakkor a szíreknek is érdeke lehet, hogy hamis papírokkal utazzanak, amelyekkel könnyebben eljuthatnak a célországba, például Németországba vagy Svédországba, ahol aztán már a saját papírjaikkal kérhetnek menekültstátuszt. Gyakran nem is hamis vagy lopott útlevélről van szó ilyenkor, csak egy hasonlóan kinéző rokon vagy barát papírjáról, amellyel feltartóztatás nélkül átjuthatnak a tranzitországokon. Megérkezés után pedig egyszerűen visszaadják vagy visszapostázzák a tulajdonosnak.

Vannak persze egyszerűen ellopott papírok is, amelyeken kicserélik a fényképet. Ezekért Görög- vagy Törökországban akár 5 ezer eurót is el lehet kérni, szemben a Bulgáriában nyomtatott, nem sok mindenre jó hamisítványoktól. Persze pár száz eurót ezekért is elkérnek a kereskedők.

Rovatok