Index Vakbarát Hírportál

Leszboszon tarthatatlan a helyzet

2015. szeptember 8., kedd 10:46

Hétfőn este kaotikus állapotok alakultak ki a görög Leszbosz szigeten, ahol az elmúlt napokban már 25 ezer menekült zsúfolódott össze, arra várva, hogy továbbmehessen hajókkal a partok felé, írja a BBC.

Este a Guardian szerint több ezren próbáltak egyszerre feljutni egy hatalmas kompra a kikötőben, a néhány tucat rohamrendőr és a parti őrség emberei pedig nem tudták kezelni a helyzetet.

A görög bevándorlásügyi miniszter napközben arról beszélt, hogy a szigeten robbanásközeli a helyzet, miután több mint 15-17 ezer újabb szíriai menekült érkezett meg Törökországból a 85 ezer lakosú Leszboszra.

Bejelentették, hogy az eddigi egy mellé egy másik kikötőt is megnyitnak majd, hogy onnan is továbbszállíthassák a menekülteket. Egy használaton kívüli futballpályán állítottak fel egy regisztrációs központot, és az eljárás felgyorsítását ígérték.

A külföldi tudósítók szerint a menekültek nyomorúságos körülmények között várnak a továbbindulásra a szigeten. Az ENSZ menekültügyi ügynöksége (UNHCR) több segítőt is küldött a szigetre, és a katonákat is ételosztásra fogták.

Az ügyvezető görög kormány szerint a menekültválság kezelése a legfontosabb prioritás a szeptember 20-ra kiírt választások előtt. A kormány segélycsomagokat, orvosokat és egészségügyi ellátást ígért a szigeten rekedteknek.

Rovatok