Index Vakbarát Hírportál

Egyiptom 800 katonát küld Jemenbe

2015. szeptember 9., szerda 17:03

Kedd este 800 egyiptomi katona érkezett Jemenbe, írja a libanoni Daily Star egyiptomi biztonsági forrásokra hivatkozva. Céljük az Iránnal szövetséges húszi felkelők legyőzése. 

A szaúdi-vezette koalíció (mely a jemeni kormányerőket támogatja) több fontos győzelem után már a húszik által korábban elfoglalt fővárosra, Szána'ára vetett szemet. A légi támogatást élvező kormányerők júliusban visszafoglalták a dél-jemeni Áden kikötővárost, bár azóta nem tudtak további, jelentős katonai sikereket elérni. Augusztus végén az al-Arabíja pánarab hírcsatorna arról számolt be, hogy a konfliktus kirobbanása óta először szaúdi szárazföldi egységek hatoltak be Jemen területére, emlékeztet az MTI.

Eddig is 10 ezren harcoltak

„Egyiptom kiemelkedő szerepének részeként küldjük csapatainkat a harcba, melyben szövetségünk a baráti arab országok érdekében közd” – nyilatkozta egy anonim egyiptomi vezető a lapnak. Egyiptomé az arab világ egyik legerősebb hadserege.

A katari tulajdonú al-Dzsazíra szerint eddig is 10 ezer külföldi harcos vett részt a koalíció részeként a konfliktusban, ebből 1000 katari.

A szövetség az iráni befolyás visszaszorítását tűzte zászlajára, míg a húszi felkelők azt mondják, a korrupt kormányzat ellen keltek fel, melyet szaúdi száműzetésbe kényszerítettek tavasszal.

Több mint 4500-an haltak meg a konfliktusban a harcok és légicsapások közvetlen áldozataiként, de a szegénység sújtotta országban betegségek is felütötték a fejüket.

Rovatok