Index Vakbarát Hírportál

Lezárták a Mont Blanc egyik sétaútját biztonsági okokból

2015. szeptember 9., szerda 22:17

Matteo Renzi miniszterelnök beavatkozását kérte Valle d'Aosta olasz tartomány kormányzója, miután Chamonix francia alpesi üdülőváros polgármestere biztonsági aggályokra hivatkozva lezárt egy népszerű sétautat az Alpok és egyben Nyugat-Európa legmagasabb hegyén, a Mont Blanc-on, egy olyan helyen, ahol nem tudni, hol húzódik a határ, írja az MTI.

Az olasz fél szerint a franciák olasz területen helyezték el a kaput, amely megakadályozza az eljutást az Óriás gleccsere nevű, sok látogatót csalogató jégmezőre az olasz oldalon újonnan létesült drótkötélpálya végállomásától.

A szokatlanul meleg nyár és a felvonó átadása nyomán az elmúlt hónapokban felszökött a térségbe látogató turisták száma, és mindkét ország illetékesei aggódni kezdtek, hogy rosszul felszerelt és tapasztalatlan emberek, köztük gyermekek sokasága keresi fel a gleccsert, amelyen több száz méter mély üregek és szakadékok is előfordulnak.

Olasz részről megelégedtek a figyelmeztető táblák kihelyezésével, Chamonix polgármestere azonban sorompót állíttatott fel a hegyen, ahol nincs kijelölve a pontos határ. Az olaszok azt állítják, hogy az útzárt olasz területen létesítették, és kijelölt határ hiányában ezt a franciák sem tudják bizonyossággal cáfolni, és a két fél helyrajzi nyilvántartásai nem egyeznek. Az olaszországi Courmayeur polgármestere szerint az útzár akadályozza az üzleti tevékenységet a térségben, ezért a sorompót le kell szerelni.

A viszály megoldhatatlannak tűnik, ezért Augusto Rollandin, az észak-olaszországi tartomány kormányzója a határvita "magas szinten" történő rendezését kérte a kormányfőtől szerdai levelében. A határvonalat egy 1860-as egyezmény írja körül, eszerint egy vízválasztó tekintendő a határnak, a nyomvonal azonban nincs pontosan kijelölve.

Rovatok