Index Vakbarát Hírportál

Nyolcéves kislány kaphat elsőként legálisan marihuánát Mexikóban

2015. szeptember 9., szerda 18:34

Egy naponta 400 epilepsziás rohamot elszenvedő nyolcéves kislány fogyaszthat elsőként legálisan vadkenderszármazékot betegsége kezelésére Mexikóban, ahol amúgy törvény tiltja a marihuána használatát, írja az MTI.

Az egészségügyi minisztérium kedden jelentette be, hogy megkönnyíti a kis Graciela számára a kannabiszolaj importját azt remélve, hogy a szer enyhítheti a szenvedéseit. A kannabisz egyik összetevője, a kannabidiol az utolsó reménység a szülők szerint a monterreyi kislány számára, aki az epilepszia egy nehezen kezelhető formájában, Lennox-Gaston-szindrómában szenved.

A szülők abban reménykednek, hogy a szer megszünteti az epilepsziás rohamokat és a gyermek önállóan is járni, beszélni és enni tud majd. Graciela számára egy bíróság engedélyezte a kannabiszimportot, amelyet orvosi célra is tilt a kormány. A kormány megfellebbezte a múlt havi bírósági döntést, így a család számára folytatódik a küzdelem kannabiszgyógyszerért.

Mexikóban kevesebb mint tíz év alatt 100 ezer halottat tulajdonítanak a drogcsempészéssel összefüggő erőszaknak. A kannabidiolt az Egyesült Államokból vagy Norvégiából szerezhetik be. Az USA több mint 20 államában engedélyezett a marihuána orvosi célú alkalmazása.

Rovatok