Index Vakbarát Hírportál

Oroszok harcolnak Szíriában?

2015. szeptember 9., szerda 19:44

Orosz erők részt vettek katonai műveletekben Szíriában – állította szerdán az MTI szerint három, a szíriai politikai és katonai fejleményeket jól ismerős forrás.

„Nagyobb erők még nem vettek részt, csak kis számról van egyelőre szó... Számos orosz résztvevő van Szíriában, de még nem csatlakoztak a terrorizmus elleni harchoz erősen” – mondta az egyik forrás a brit hírügynökség szerint. Egy másik forrás szerint „részt vesznek katonai műveletekben, ez több mint egy tanácsadói szerep”.

A három forrás a neve elhallgatását kérte az ügy kényessége miatt, és részleteket nem közölt a szíriai katonaságot segítő harc jellegéről. Damaszkuszi illetékesek tagadják, hogy Oroszország bármilyen harci szerepet játszana Szíriában. Az orosz szerep tisztán tanácsadói – mondták.

Moszkva elismerte szerdán, hogy vannak katonai szakértői Szíriában azzal a céllal, hogy közreműködjenek az odaérkező orosz katonai eszközök használatának elsajátításában, de a létszámukat nem közölték.

Nem lehet, hogy a katonai megodlást támogassák

Amerikai részről az elmúlt napokban azt sugallták, hogy Moszkva fokozza jelenlétét, hogy segítse szövetségesét. Szerdán két illetékes azt mondta, hogy Oroszország két harckocsi-partraszállító hajót és további repülőgépeket küldött az elmúlt napokban Szíriába, de ennek céljáról nem tudott közelebbit. Egyikük szerint az első jelek arra utalnak, hogy repülőteret építenek Latakia, Bassár el-Aszad elnök erőssége közelében.

A német külügyminiszter szerdán óva intette Oroszországot attól, hogy növelje katonai beavatkozását Szíriában, mert szerinte az Iránnal kötött nukleáris megállapodás és az ENSZ új kezdeményezései kiinduló pontot kínálnak a konfliktus politikai megoldásához.

Németország tárgyalni szeretne, miközben Franciaország légicsapásokat fontolgat az Iszlám Állam terrorszervezet ellen Szíriában, és Nagy-Britannia is kész az eddiginél több légicsapást végrehajtani.

„Az nem lehet, hogy fontos partnerek, akikre most szükségünk van, a katonai megoldást támogassák” – mondta Frank-Walter Steinmeier parlamenti képviselőknek, de a miniszterhez közel álló források szerint a megjegyzést sokkal inkább Moszkvának szánta, mint Párizsnak vagy Londonnak.

Az amerikai és az orosz külügyminiszter szerdán, pár napon belül másodszor tárgyalt egymással telefonon a szíriai helyzetről - közölték Moszkvában. Szergej Lavrov „közös választ sürgetett a terrorista csoportok ellen, amelyek elfoglalták Szíria jelentős részét, és a nemzetközi biztonságot fenyegetik”. Oroszország azt javasolta az Egyesült Államoknak, hogy Szíriát és Iránt is bevonva, hozzanak létre nemzetközi koalíciót, amely az egész Közel-Keleten harcolna a dzsihadisták ellen – jelentette be az orosz külügyminisztérium.

Az amerikai kezdeményezésre létrejött megbeszélésen szó volt a 2012. júniusi genfi megállapodásról is, amely párbeszédet irányzott elő a szíriai hatóságok és az ellenzék között.

Rovatok