Index Vakbarát Hírportál

Újra megnyitották Izrael kairói nagykövetségét

2015. szeptember 9., szerda 19:55

Izrael szerdán négy év után ismét nagykövetséget nyitott Kairóban – írja az izraeli média nyomán az MTI.

Az ünnepségen - egy új épület megépítéséig - az eddigi nagyköveti rezidenciát nevezték ki követségnek, miután az eltelt években nem sikerült az izraeli biztonsági követelményeknek megfelelő épületet találni az egyiptomi fővárosban.

Az eseményen Dore Gold, a jeruzsálemi külügyminisztérium igazgatója mondott beszédet, amelyben kiemelte Egyiptom jelentőségét a közel-keleti térségben. Az ünnepségen részt vett Hajim Kohen, Izrael kairói nagykövete, R. Stephen Beecroft kairói amerikai nagykövet, Egyiptomot a külügyminisztérium protokoll osztályának igazgatóhelyettese képviselte.

Épp négy éve rohamozták meg

A Háárec izraeli napilap honlapja emlékeztetett rá, hogy éppen négy éve, 2011. szeptember 9-én feldühödött tömeg rohamozta meg az izraeli nagykövetség akkori épületét Kairóban. Az volt a második hasonló támadás amiatt, hogy az előző hónapban meghalt öt egyiptomi határőr, akiket a Gázai övezet és Egyiptom határán izraeli katonák – állításuk szerint terroristák üldözése közben – lőttek le.

A feldühödött tüntetők áttörték az egyiptomi biztonsági erők kordonját, behatoltak az irodákba, és a központi szárny felé tartottak, ahol hat izraeli biztonsági őr barikádozta el magát. Barack Obama amerikai elnök és Leon Panetta akkori amerikai védelmi miniszter nyomására több óra elteltével egy egyiptomi kommandó kimentette őket, majd Izrael evakuálta az egyiptomi fővárosból diplomatáit és családtagjaikat. A biztonsági erők csak súlyos összecsapások árán tudták megfékezni a támadókat, négy ember vesztette életét, több mint ezren pedig megsebesültek.

Néhány héttel később ismét működni kezdett egy jóval kisebb létszámú külképviselet, de azóta Izraelnek nem volt hivatalos követségi épülete az egyiptomi fővárosban.

Rovatok