Index Vakbarát Hírportál

Egy svéd csoport repülővel hozná a menekülteket az EU-ba

2015. szeptember 10., csütörtök 15:59

Ahelyett, hogy a menekültek a viharos tengereken jönnek, határkerítéseken másznak át, és kiszolgáltatottak az embercsempészeknek, egy svéd csoport inkább egyszerűebben és olcsóbban hozná őket Európába: repülővel.

A szíriai polgárháború elől menekülők több ezer dollárt költenek a kockázatos útra, jóval többet, mint amennyibe egy repülőjegy kerül. Egy 2001-es EU-s jogszabály szerint azonban a menekülteknek tilos repülőre szállniuk.

„Nem tudunk csak ülni és nézni, ahogy meghalnak emberek. Megmutatjuk, hogy ennek nem kell így mennie” – mondta Emad Zand, a Refugee Air nevű kezdeményezés társalapítója. A szervezet pénz gyűjt egyénektől arra, hogy repülővel hozzák át a szír migránsokat az EU-ba, még a tél előtt.

Az Európai Tanács 2001/51/EC azonosítójú határozata szerint azoknak a légitársaságoknak kell fizetniük a menedékkérők költségeit, ha nem kapják meg a menedéket a célországban. A határozat azt állítja, ez nem veszélyezteti az ENSZ által deklarált jogot, hogy a menekültek elmeneküljenek  a veszélyes területről. 

A gyakorlatban ez azonban azt jelenti, hogy a pénzügyi kockázat miatt a vízum nélküli utasokat a légitársaságok nem engedik fel a gépre, így el sem érhetnek európai országig, ahol menedéket kérnek.

A svéd csoport szerint ez a szabályozás az embercsempészek kezébe taszítja a menekülteket. A Refugee Air azon dolgozik, hogy előre át tudják világítani a menekülteket, hogy olyanok utazzanak a gépeken, akik biztosan megkapják a menekült státuszt abban az országban, ahová utaznak.

Rovatok