Index Vakbarát Hírportál

75 millió eurót szán Ausztria a menekültek integrálására

2015. szeptember 11., péntek 22:58

Az osztrák kormány 75 millió eurót (22,5 milliárd forint) szán a menekültek integrációjára az osztrák kormány, írja az MTI. A konkrét menekültügyi intézkedésekről a miniszterek, az államtitkárok, a kormánykoalíciót alkotó Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) és az Osztrák Néppárt (ÖVP) frakcióvezetői, valamint a menekültügyi koordinátor tárgyalt pénteken zárt ajtók mögött.

Werner Faymann osztrák kancellár szerint Ausztria elég erős ahhoz, hogy megoldja a kialakult helyzetet. A kancellár ígéretet tett arra, hogy október közepéig minden alapellátásra jogosult menedékkérőnek biztos szállást biztosítanak, nem kell sátorban aludniuk. A tervek szerint sátrakat csak rövid ideig tartó vészhelyzet esetén állítanak fel. Jelenleg 2300 alapellátásban részesülő menedékkérő kapott sátrakban elhelyezést Ausztriában.

Az integrációs program lehetővé teszi, hogy a menekültek szakmát tanuljanak, lehetőség szerint olyat, amely ágazatban munkaerőhiány van. Az elképzelések szerint ötezer menedékkérő kezdhetné el tanulmányait, jelenleg még csupán száz tanonchely áll rendelkezésre.

A Kurier című osztrák újság beszámolója szerint a kancellár úgy nyilatkozott, hogy a Magyarországról érkező információk hiányosak, néha több ezer menekült érkezik minden bejelentés nélkül Nickelsdorfra. Hozzátette, hogy Németországgal jobb az együttműködés a kérdésben. A kancellár szerint arra kell felkészülni, hogy egy menekültnek se kelljen a szabad ég alatt aludnia. Faymann egyúttal méltatta azt is, ahogyan a német szomszéddal együtt megoldották a kialakult helyzetet, úgy vélte, hogy el sem tudja képzelni, mi lett volna, ha több napos sorok alakulnak ki a német-osztrák határon. 

A kancellár megköszönte a segítők, a rendőrség és a civil szervezetek munkáját, valamint bejelentette, hogy a menekültek szállításának irányítását a hadsereg fogja végezni a vezérkari főnök vezetésével.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) üdvözölte az osztrák kormányzati terveket, amely véleményük szerint hozzájárulna a menekültek képzési és munkaerőpiaci integrációjához. A szervezet

ausztriai szóvivője szerint a menekültek így a tehetségük és képességeik kamatoztatásával aktív részesei tudnának lenni a társadalomnak.

Az osztrák vasúttársaság (ÖBB) "ésszerű lépésnek" nevezte, hogy a hadsereg irányítaná a menekültszállítási feladatokat.

Az ellenzéki Zöldek pártja üdvözölte a menekültek integrációjára vonatkozó lépéseket, a szintén ellenzéki liberális NEOS párt szerint ezek csupán az első szükséges intézkedések lehetnek, amelyeket követnie kellene még a képzettség elismerésének és a munkavállalási engedély biztosításának. A párt szerint az iskoláztatás költségeit az államnak, a tartományoknak és a településeknek közösen kellene fedezniük.

A kormányülést megelőzően az osztrák belügyminiszter úgy vélte: a nagy menekültáradat miatti esetleges ausztriai határzár csupán az utolsó eszköz lenne. A helyzet jelenleg igencsak bizonytalan - jelentette ki a tárcavezető. Johanna Mikl-Leitner elmondta: jelenleg a rendőrség az "arányosság elvét követve" végzi az ellenőrzést szúrópróba szerűen. Beszámolt arról is, hogy a magyar hatóságokkal igyekeznek fenntartani a kommunikációt, ami a rendőrségi információcsere tekintetében működik.

Rovatok