Index Vakbarát Hírportál

Elmossa a tenger a lusta bennszülötteket, hehe

2015. szeptember 11., péntek 10:41

Nem tanulták meg a a politikusképzők bevezető leckéjét az ausztrál miniszterek, és bedugott mikrofonnal röhögcséltek eléggé nem píszí módon két olyan érzékeny témán, amin pont nekik nem annyira kellett volna.

Tony Abbott, a klímaszkeptikusságáról és kőkemény bevándorlásellenes politikájáról is ismert jobboldali miniszterelnök éppen két miniszterével cseverészett egy nyilvános ülés pódiumán, abban a tudatban, hogy senki nem hallja őket.

A kínossá váló szöveget éppen a bevándorlási miniszter, Peter Dutton kezdte: „Cape York-i idő szerint megy ez a nap” — mondta a programok csúszására. Cape York az ország legészakibb csücske sok őslakossal; vagyis a poén a régi ausztráliai sztereotípiák szerint lusta, az órát nem ismerő bennszülöttek időkezelésére utalt.

Aztán a miniszterelnök vette át a szót: „Abból mi is kaptunk egy keveset fent, Port Moresby-ban” — utalt egy Pápua Új-Guinea fővárosában tartott klímakonferenciára. Ez így együtt már így is sértő lett volna az ausztrál őslakosokra és a szomszédos országra is, de Dutton nem hagyta abba, és a bennszülött vicceken jó klímaszkeptikusként csavart még egyet, kihasználva a magaslabdát, hogy Óceániában a tengerszintemelkedés súlyos veszélyt jelent:

Az idő egyáltalán nem számít, amikor víz nyaldossa az ajtódat.

A beszélgetés tovább folyhatott volna ebben a mederben, de a szociális miniszter ezen a ponton inkább bölcsen felhívta a figyelmet a fejök felett lógó mikrofonokra. A pillanat, amikor a bevándorlási miniszter felfogja, hogy minden szavát felvették, gyönyörű:

You can actually pinpoint the moment when Immigration Minister Peter Dutton realises the microphone is on. pic.twitter.com/OUfJlFaZBt

— Alice Workman (@workmanalice) 2015. szeptember 11.

Az ausztrál ellenzék tiltakozik, a twitteren felháborodók közül meg sokan írják, hogy nem lepi meg őket a klímaváltozással kapcsolatban idáig is érzéketlen politikusok reakciója. A miniszterelnök nem kommentálta az esetet, a mókamester bevándorlási miniszter meg csak annyit mondott, hogy magánbeszélgetés volt.

Rovatok