Index Vakbarát Hírportál

Orbán: A menekültek fellázadtak a magyar jogrend ellen

2015. szeptember 11., péntek 13:29

Közös sajtótájékoztatót tartott az Európai Néppárt frakcióvezetője, Manfred Weber és Orbán Viktor, miután együtt beszélgettek a menekültügyről. 

Orbán Viktor köszönetet mondott a rendőrségnek; mint fogalmazott, „megemeli a kalapját” minden közrendőr előtt, hogy erőszak nélkül tudták kezelni a helyzetet. Orbán szerint ez azért is volt nehéz, mert az elmúlt napokban a menekültek „szabályosan fellázadtak a magyar jogrend ellen”. 

Lázadással állunk szemben

– jelentette ki a kormányfő.

Arra az újságírói kérdésre, hogy milyen jelenetek várhatóak jövő hét keddtől, amikor életbe lépnek a szigorítások, Orbán azt mondta: onnantól fogva a magyar hatóságok nem lehetnek elnézőek az illegális határátlépőkkel szemben. Arra kérte a menekülteket, hogy tartsák be a szabályokat, és a határszakasz arra kijelölt pontjain lépjenek majd be az országba. Arról is beszélt, hogy ha valaki menedékkérelmet nyújt be, annak igazolnia kell majd azt, hogy Szerbiában ugyanezt már megtette, de nem adtak neki menekültstátuszt. 

Manfred Weber arról beszélt, hogy a menekülteknek igenis együtt kell működniük az európai hatóságokkal, és nincs joguk eldönteni, hogy melyik tagállamba szeretnének menni, ugyanakkor „fontos, hogy minden menekült méltóságát óvjuk”.

A kvótarendszerrel kapcsolatos kérdésre Orbán úgy felelt: szerinte az lenne a megoldás, hogy a problémát ott kezeljék, ahol keletkezik. Márpedig szerinte jelenleg az a helyzet, hogy Görögország nem képes megvédeni a saját határait. De erre nem az a megoldás, hogy onnan tovább jöjjenek a menekültek Európa belsejébe, hanem az, hogy a görög határ megvédésében az EU segédkezzen. 

Nem jogi nyilatkozatokat kell adni a görögöknek, hanem európai határőrizetet

– mondta Orbán, hozzátéve: az európai erőket a görög határra kellene küldeni.

Ezzel lényegében Weber is egyetértett. A néppárti frakcióvezető azt mondta, az EU-nak valóban be kellene avatkoznia (Görögországban), mert aki szabad mozgást akar, annak gondoskodnia kell arról, hogy az EU határai őrizve legyenek. 

Rovatok