Index Vakbarát Hírportál

Oroszország tárgyalni akar Szíriáról az USA-val

2015. szeptember 11., péntek 18:44

Ha Washington nem akarja, hogy Szíriában és a közelében "nem kívánatos véletlen incidensek" történjenek, akkor itt lenne az ideje újrakezdeni a közvetlen katonai tárgyalásokat Moszkvával, mondta pénteken Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy sajtótájékoztatón.

Szíriában az Egyesült Államok jelenleg légicsapásokkal harcol az Iszlám Állam (ISIS) ellen, miközben Oroszország fegyverekkel és katonákkal támogatja a Bassár el-Aszad elnökhöz hű kormányerőket. Ez azt jelenti, hogy a hidegháborús ellenségek hamarosan szembetalálkozhatnak egymással a szíriai harctéren, írja a Reuters.

Az utóbbi napokban több libanoni és amerikai hírforrás is közölte, hogy Oroszország egyre inkább növeli a fegyveres jelenletét Szíriában, és már nem csak haditechnikai eszközökkel, hanem harcoló katonákkal is támogatja az Aszad rezsimet. Lavrov erre pénteken azt mondta, hogy Moszkva elsősorban fegyvereket és más eszközöket Szíriába, illetve olyan katonákat, akik megtanítják a helyi katonákat kezelni ezeket az eszközöket. Oroszország a közelmúltban többször is tengerészeti hadgyakorlatot tartott a Földközi-tengeren, az egyetlen, szíriai földközi-tengeri bázisáról kiindulva.

Washington és Moszkva abban egyetért, hogy a legfőbb ellenség az Iszlám Állam, de míg Oroszország szerint Aszad tudna hatékonyan fellépni ellene helyben, az amerikaiak szerint Aszad jelenléte csak még nehezebbé teszi a helyzetet. Az Aszad szerepével kapcsolatos nézeteltérések miatt volt képtelen egyezségre jutni a Nyugat és Oroszország a szíriai katonai beavatkozást illetően az elmúlt négy évben.

Az egyelőre sem az amerikaiaknak, sem az európai nagyhatalmaknak nem teljesen világos, hogy Oroszországnak egészen pontosan mi is a célja a katonai jelenlétének növelésével Szíriában, hiszen a kormányerők épp ez elmúlt hetekben kerültek jelentős hátrányba az Iszlám Állammal szemben.

Rovatok