Index Vakbarát Hírportál

Faymann szerint a legsötétebb időket idézi, ami Magyarországon történt

2015. szeptember 12., szombat 12:28 | aznap frissítve

A Spiegel interjút készített Werner Faymannal, amiben az osztrák kancellár Orbán Viktor tevékenységét a nácik fajelméletével hasonlította össze. Mint mondta,

A menekülteket abban a hiszemben vonatokra rakni, hogy ők majd máshová utaznak, a legsötétebb időket idézi a kontinensünkön. 

Faymann ezzel arra az esetre reagált, amikor a Keleti pályaudvarról Bécsbe tartó vonatról leszállítottak 500 menekültet Bicskénél, és arra akarták őket rávenni, hogy menjenek be a menekülttáborba. A menekültek egy napon keresztül éhségsztrájkoltak, majd kitörtek az állomásról és gyalog indultak el Ausztria felé.

Kifogásolta azt is, hogy eddig nagyjából 150 ezer ember érkezett Magyarországra, de a befogadóállomásokon csak néhány ezer embernek van hely, és

mindazok, akik továbbutaztak, arról számolnak be, hogy szinte semmit nem kaptak enni és nagyon rossz volt az orvosi ellátás.

Az osztrák kancellár arra a kérdésre, igaza van-e Orbán Viktornak abban, hogy részben Németországot terheli a felelősség a menekültválságért, azt mondta, hogy éppen ellenkezőleg, Angela Merkel nagyfokú felelősségtudatról tett tanúbizonyságot, és a legtöbb uniós tagországgal ellentétben Németország, Ausztria és Svédország elismeri, hogy vannak háborús menekültek, és kiáll a menedékhez fűződő jog mellett.

Az osztrák kancellár hozzátette, Orbán felelőtlenül cselekszik, amikor mindenkit gazdasági menekültnek nyilvánít, és tudatosan az elrettentés politikáját alkalmazza. Arra a felvetésre, hogy sok kelet-európai kormány azt állítja, túlterhelné a társadalmat muzulmán vallású emberek tömeges bevándorlása, az osztrák kancellár kijelentette:

az emberi jogok felosztása vallások szerint elviselhetetlen.

Mint mondta, növekszik a menekültkvótákat támogatók száma, de még nincs biztos többség a javaslat mellett. Egyes országok, mint például Magyarország úgy tesznek, mintha Dublin működne, és Orbán kerítést épít a szerb határra, de nem mondja meg, hol helyezzük el mindazokat, akiknek van joguk menedékre. Szerinte meg kell akadályozni, hogy végül azok nyerjenek, akik kivonják magukat a terhek viselése alól.

Arra a kérdésre, elképzelhető-e a kvótaszabályok áterőltetése az EU-ban többségi döntéssel, Werner Faymannn elmondta, amennyiben a kvóták ellenzői nem hajlandóak kompromisszumra, meg kell próbálni minősített többséggel elfogadtatni a kezdeményezést, és

el kell gondolkodnunk szankciókról, például támogatáscsökkentéséről a strukturális alapok esetében, amelyek forrásaiból mindenekelőtt a kelet-európai tagállamok profitálnak.

"Minden összefügg mindennel" - jegyezte meg arra a felvetésre, hogy a kelet-európaiak szerint a két ügynek nincs köze egymáshoz. Szerinte joggal sújtják büntetéssel a stabilitási és növekedési paktum előírásait megsértő tagállamokat, és ehhez hasonlóan a menekültválság megoldáshoz is büntetésekre lesz szükség a szolidaritást megsértő tagállamok ellen.

Frissítés: Szijjártó Péter az MTI-nek reagált az osztrák kancellár szavaira, szerinte az osztrák kancellár viselkedése és nyilatkozata teljes mértékben méltatlan egy XXI. századi európai vezető politikushoz. a kancellár hetek óta hazugságkampányt folytat Magyarországgal szemben és az állításai minden alapot nélkülöznek, hiszen az ország minden uniós jogszabályt betart és egy hatékony közös európai megoldást keres a bevándorlási válságra. Ezt éppen az nehezít meg, hogy vannak a kancellárhoz hasonló politikusok, akik felelőtlen nyilatkozatokkal hamis illúziókat és alaptalan álmokat keltenek a gazdasági bevándorlókban.

Mint mondta, Werner Faymann ámokfutása mostanra minden tűréshatáron túlmegy; ez voltaképpen a saját alkalmatlanságának a leplezése. Szijjártó Péter szerint valószínűleg a belpolitikai haszonszerzés reményében fogalmazott meg a kancellár esztelen" rágalmakat. Ezt mi a leghatározottabban visszautasítjuk és kikérjük magunknak.

Frissítés 2: Werner Faymann nyilatkozata miatt a külügyminisztérium tiltakozott a budapesti osztrák nagykövetnél, akit hétfő reggelre be is kérettek. Magyarország bécsi nagykövete pedig visszautasította a vádakat az osztrák kancelláriát vezető miniszternél.

A Fidesz arra szólította fel az osztrák kancellárt, hogy vonja vissza kijelentéseit, és kérjen bocsánatot Orbán Viktortól és Magyarországtól.

Rovatok