Index Vakbarát Hírportál

Kaliforniában engedélyezhetik az eutanáziát

2015. szeptember 12., szombat 09:04 | aznap frissítve

Kalifornia állam törvényhozása pénteken elfogadta és a kormányzó elé terjesztette az eutanáziát engedélyező törvényt - írja az MTI. A jogszabály lehetővé tenné, hogy gyógyíthatatlan betegek saját kérésükre hallt okozó gyógyszert kapjanak orvosuktól, amennyiben több orvos is egyetért abban, hogy a betegségük miatt fél éven belül egyébként is meghalnának. A törvény akkor léphet életbe, ha a kormányzó aláírja. 

A kaliforniai törvényhozás most második alkalommal tárgyalja a kérdést. A vitának egy 29 éves nő, Brittany Maynard esete adott új lendületet. Maynard 2014-ben átköltözött Oregon államba, hogy jogszerűen kérhessen eutanáziát. Az Egyesült Államok több államában, Oregonon kívül Washingtonban, Vermontban és Montanában is engedélyezett az orvosi segítséggel végrehajtott öngyilkosság. 

Az előzőleg tárgyalthoz képest a mostani javaslat előírja, hogy a kérelmezőnek szellemi képességei birtokában kell lennie, többször is írásban kell kérnie az eutanáziát és képesnek kell lennie arra, hogy maga vegye be a gyógyszert. Jerry Brown kormányzó egyelőre nem nyilatkozott róla, hogy aláírja-e a törvényt. 

Rovatok