Index Vakbarát Hírportál

Orbán lemaradt az európai egyesülésről

2015. szeptember 12., szombat 12:36

A Frankfurter Allegmeine Zeitung (FAZ) és a Der Spiegel is a menekültválsággal kapcsolatban foglalkozott Magyarországgal szombaton - írja az MTI. 

A konzervatív FAZ vezércikkében Reinhard Müller arról ír, hogy

ha a magyar miniszterlnök úgy vélekedik, senki nem követelheti meg, hogy hazája megváltozzon, akkor lemaradt valamiről: az európai egyesülésről.

Szerinte az EU összes tagja abban egyezett meg, hogy együttműködnek, és követik az európai bíróságok és vezető testületek döntéseit. Hozzátette: ez nem azt jelenti, hogy nem léteznének nemzeti érdekek, de a menekültválság kiemeli a közös ügyet. 

A németországi helyzetről a FAZ szerzője azt írja, hogy a menedékjog mint alapjog nem ismer felső határokat, de az egyes államok befogadóképességének van határa. 

A Der Spiegel hírmagazin az atyai vezető címen közölt portrét Orbánról. A szerző, Jan Puhl szerint Orbán hatalomgyakorlásának rendező elve az, hogy mindig meghatározza, hol az ellenség. A cikkben azt írják, Orbán „atyai vezető akar lenni, befelé szigorú, kifelé erős, a keresztény hagyományok őrzője és védelmező a globalizáció hányattatásaival szemben”. A Der Spiegel újságírója úgy véli, Orbán a menekültválság politikai nyertese: a menekültek éppen kapóra jöttek neki, amikor elkezdett gyengülni a radikálisabb Jobbikkal szemben. 

Rovatok