Index Vakbarát Hírportál

Totális baloldali fordulat jöhet a brit Munkáspártban

2015. szeptember 12., szombat 22:15

A párt eddigi vezetőinél sokkal inkább a balszárnyt képviselő Jeremy Corbynt választották meg hatalmas többséggel a brit Munkáspárt új vezetőjének és miniszterelnök-jelöltjének. A BBC szerint még soha nem állt ennyire balos, lázadó szellemű és tapasztalatlan vezető a Labour élén.

A párt előző vezetője, Ed Miliband a májusi választási vereség után mondott le. Mindenki azt várta, hogy a Tony Blair-féle harmadikutas irányhoz képest már akkor is baloldali fordulattal próbálkozó Miliband vesztes politikája után majd újra a centrista és jobbszárny ragadja magához az irányítást.

A nyár elején kezdődött vezetőválasztási kampány három hónapja alatt a közvélemény-kutatási adatok a négy jelölt – Andy Burnham, Yvette Cooper, Jeremy Corbyn és Liz Kendall – közül végig a párton belül korábban teljesen esélytelennek tartott 66 esztendős Corbyn győzelmét valószínűsítették.

Ez azért is meglepetés volt, mert Corbyn 32 éve képviseli az észak-londoni Islington kerület választókörzetét az alsóházban, eddig nyolcszor választották parlamenti képviselővé, de mindig a Labour-frakció hátsó padsoraiban ült, és a munkáspárti árnyékkormányban soha nem vállalt szerepet.

Corbyn azonban az MTI szerint még a vártnál is nagyobb győzelmet aratott. A szombati kongresszuson ismertetett eredmények alapján már az első szavazatszámlálási fordulóban a leadott érvényes szavazatok 59,5 százalékával győzött, míg a második Andy Burnham csak 19 százalékot ért el.

Corbyn programja Milibandhez képest is balra tolódást hozhat, ezért a kampány alatt a centrista szárny aktívan próbált kampányolni ellene, még Tony Blair is kiállt a megválasztása ellen. Blair azzal érvelt, hogy csak középről, széles választói bázishoz szólva, az üzleti-vállalkozói szférát támogatva lehet választást nyerni.

Corbynt a Munkáspárton belül is az 1980-as évekbeli hagyományos „szocialista" Labour-politika veteránjaként és valószínű feltámasztójaként emlegetik, a brit sajtóban pedig megjelentek róla olyan jellemzések, amelyek a radikális baloldali görög kormánypárt, a Sziriza irányvonalához hasonlították politikai alapállását.

Corbyn többek között államosítaná a legfontosabb szolgáltatókat és a vasúttársaságokat, felszámolná a Trident atom-tengeralattjárókat, és végleg szakítana Tony Blair centrista politikájával. Corbyn euszkeptikusnak is számít, ami befolyásolhatja például a brit EU-tagságról szóló népszavazást is. Olyan kijelentései is voltak, hogy Nagy-Britanniának ki kellene lépnie a NATO-ból. Emellett elég gyakran bírálta az amerikai lépéseket is.

Lényegében a párton belül kevesen tudják, mi következik most. Az már biztos, hogy a centrista politikusok sorra hátrálnak ki az árnyékkormányból, de a fölényes győzelme miatt nehezen fordulhatnak szembe teljesen Corbynnal.

Rovatok