Index Vakbarát Hírportál

Az osztrák külügyminiszter lezárná a magyar határt

2015. szeptember 13., vasárnap 23:36

Bár vasárnap délután Werner Faymann osztrák kancellár arról beszélt, a németek lépése után Ausztria nem fog most határellenőrzést bevezetni a magyar határon, Sebastian Kurz külügyminiszter pár órával később már mást mondott. Kurz az ORF 2 Im Zentrum című politikai talk show-ban azt mondta: Ausztriának mindent Németországgal összhangban kell tennie, mivel a menekültek számára Ausztria "az utolsó vonzó ország" Németország előtt. Kurz szerint a német döntés vészhelyzetet idézett elő, melynek súlyos negatív következményei lesznek.

A külügyminiszter többször is megismételte, hogy Ausztriának ugyanazt kell tennie, amit a németek tesznek, értve ezt a határ lezárására. A műsorban szereplő osztrák szociális miniszter ugyanakkor türelemre intett, és azzal érvelt, hogy minden a németekkel való keddi találkozótól függ.

Kurz a határ lezárásának szükségességére utalva ugyanakkor nem nevezett meg időpontot, és a megfogalmazásából az is világosnak tűnt, hogy ez nem a kormány hivatalos álláspontja. A 27 évesen miniszterré váló Kurz az udvarias, diplmatikus stílusáról ismert, ezért volt meglepő tőle a mostani erős odamondás.

A külügyminiszter és a kancellár eltérő véleményét az is magyarázza, hogy a választásra készülő Ausztriát a szociáldemokraták és a Néppárt nagykoalíciója irányítja, Faymann az előbbi, míg Kurz az utóbbi emblematikus politikusa, a németek lépése pedig láthatóan megosztja a koalíciót.

A kormányt az is nyomás alá helyezi, hogy a felmérésekben élre törő, a konzervatívoktól sok szavazót elszívó szabadságpárt (FPÖ) már régóta kampányol a menekültekkel szembeni keményebb fellépéssel, és a vasárnapi német bejelentésre is azonnal a magyar határ lezárását követelték.

Rovatok