Index Vakbarát Hírportál

Németország időt kér, nem bírja a menekültáradatot

2015. szeptember 13., vasárnap 18:20 | aznap frissítve

Németország ideiglenesen bevezeti a határellenőrzést a német-osztrák határon, jelentette be hivatalosan is Thomas de Maziere német belügyminiszter. Az intézkedés célja, hogy korlátozzák az országba irányuló menekültáradatot, és a menekültek befogadása rendezetté váljon. Ez biztonsági okokból is fontos, mondta a német belügyminiszter.

Az intézkedés elsősorban Bajorország tartomány Ausztrivával közös határát érinti. A határellenőrzés bevezetése megfelel a schengeni kódex előírásainak, hangsúlyozta a belügyminiszter. (A schengeni egyezmény szerint ilyet "a közrendet vagy a belső biztonságot fenyegető komoly veszély esetén" lehet bevezetni 30 napra).

Az érvényes uniós jog szerint a menekültek jelentős részének befogadása nem Németország dolga.

Változatlanul érvényesek ugyanis a Dublin III. rendelet szabályai, amelyek szerint a menekültügyi eljárásokat ott kell lefolytatni, ahol a menekült először belépett az EU területére. Maziere arra szólította fel a többi európai tagállamot, hogy ne csak regisztrálja a beérkező menekülteket, hanem folytassa is le a velük kapcsolatos menekültügyi eljárásokat is.

A német segítőkészséggel nem szabad visszaélni 

 - mondta a német belügyminiszter. Ez a döntés jelzés Európának. Németország továbbra is betartja a menekültek befogadására és ellátására vonatkozó nemzetközi egyezményeket és a humanitárius kötelezettségeit, de a terheket szolidárisan kell elosztani.

A német belügyminiszter azt is mondta:

A menedékkérőknek is tudomásul kell venniük, hogy nem választhatnak ki maguknak egy célországot, ahol élni szeretnének.

Ez akkor is így lesz, ha sikerül közös európai megoldást találni a menekültek kvótarendszer szerinti elosztására.

Németország tisztában van vele, hogy ez a lépés nem old meg minden problémát. Ez a döntés fennakadásokat okoz a közlekedésben is, de

időre van szükségünk és a rend helyreállítására a határainkon.

A belügyminiszter szerint fontos lépéseket kell tenni a válságövezetekben is, hogy onnan a jövőben kevesebb menekült induljon útnak Európa felé.

Németország a döntésről Ausztriával és az ellenzékkel is konzultált, mondta a német belügyminiszter.

Rovatok