Index Vakbarát Hírportál

Szeptemberre nyugi lesz Líbiában?

2015. szeptember 13., vasárnap 17:54

Megállapodásra jutottak a főbb kérdésekről az egymással harcoló líbiai frakciók az országban dúló politikai és fegyveres konfliktus lezárását célzó tárgyalásokon Marokkóban - jelentette be vasárnap Bernardino León, az ENSZ líbiai különmegbízottja, írja az MTI.

A spanyol diplomata szerint a líbiai konfliktusban szemben álló felek képviselőinek sikerült "leküzdeniük a nézetkülönbségeiket" a főbb kérdéseket illetően, így jelentősen megnőtt a valószínűsége annak, hogy még szeptemberben felálljon egy egységkormány.

Bernardino León azt mondta, hogy a kilenc főbb vitás kérdés közül nyolcban sikerült megegyezni a csütörtök óta tartó újabb tárgyalási fordulóban. A megállapodástervezet szövegét egyelőre nem hozták nyilvánosságra.

Úgy hisszük, hogy a tervezet szövegét a konfliktusban érintett felek teljes támogatásukról fogják biztosítani

- mondta a különmegbízott, aki azt is mondta: "tudjuk, hogy ez rengeteg munkát igényel, de úgy gondoljuk, lehetséges megegyezésre jutni a szeptember 20-i határidőig".

A líbiai felek - az ENSZ több hónapos közvetítése nyomán - július 11-én írtak alá egy megbékélési megállapodást Marokkóban, amelyet azonban nem írtak alá a tripoli székhelyű el nem ismert parlament, az Általános Nemzeti Kongresszus (CGN) képviselői.

Az észak-afrikai országban a korábbi diktátor, Moammer Kadhafi 2011. augusztusi meggyilkolása után hatalmi vákuum alakult ki. Jelenleg két kormány és két parlament működik Líbiában, több fegyveres csoport harcol egymás ellen a területek és gazdasági források ellenőrzéséért, és egyes városokban megvetette a lábát az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezet is.

Az egyik kormány a fővárosban működik, a Fadzsr Líbia iszlamista fegyveres szövetség vezetésével, amely tavaly augusztusban foglalta el Tripolit, és önhatalmúlag kormányt alakított. A nemzetközi közösség által elismert törvényhozás és kormány székhelye a kelet-líbiai Tobrukban van. Ugyanakkor az ország egy jelentős részére nem terjed ki e két kormány hatalma sem, és Líbia partszakaszának egy részét szélsőséges erők ellenőrzik.

Rovatok