Index Vakbarát Hírportál

Faymann leszólta Orbánt, Szijjártó behívatta az osztrák nagykövetet

2015. szeptember 14., hétfő 18:10

"Orbán felelőtlenül cselekszik, amikor mindenkit gazdasági menekültnek állít be" – mondta Werner Faymann osztrák kancellár a Der Spiegelnek adott hétfői interjújában. A kancellár azt is kifogásolja, hogy a magyar miniszterelnök "politikai elrettentést" alkalmaz, és szerinte Európa legsötétebb időszakát idézi, amikor ártatlan embereket olyan vonatokra tesznek, amelyekről nem tudják, hogy hová viszi őket.

Faymann arról is beszélt, hogy Merkel nagy felelősségérzetet tanúsított azzal, hogy felismerte, ezek az emberek a háború elől menekülnek.

Kitartunk a menedékhez való jognál

– tette hozzá, de egyúttal azt is elismerte, hogy korábban ők sem számítottak ennyi menekültre. Ennek ellenére nem ért egyet Orbánnal, aki szerinte kerítést húz fel a déli határon, de nem mondja meg az embereknek, hogy hová mehetnének az ő országa helyett.

Az interjú egy előzetes, rövid változatának hatására a magyar külügyminisztérium szombaton behívatta a budapesti osztrák nagykövetet, amiért Faymann ilyen élesen bírálta a magyar miniszterelnököt.

Az osztrák kancellár viselkedése és nyilatkozata teljes mértékben méltatlan egy 21. századi európai vezető politikushoz

– mondta Szijjártó Péter az MTI-nek, aki szerint a kancellár hetek óta hazugságkampányt folytat Magyarországgal szemben. Úgy véli, több európai politikus is hamis illúziókat kelt a menekültekben a felelőtlen nyilatkozataikkal.

A magyar politikus szerint: a kancellár "ámokfutása" minden tűréshatáron túlmegy, ez voltaképpen a saját alkalmatlanságának a leplezése, ők pedig a leghatározottabban visszautasítják a rágalmakat. 

Rovatok