Index Vakbarát Hírportál

32 mrd-nyi buszsáv-bírságot fizetnek a brit autósok

2015. szeptember 15., kedd 19:13

Évente mintegy 76,3 millió fontnyi (32,4 milliárd forint) pénzbírságot szabnak ki Nagy-Britanniában a buszsávokra ráhajtó autósokra - derült ki a brit Automobile Association (AA) autóklub adataiból.

A szervezet szerint a buszsávokat figyelő kamerákkal kapcsolatban ma már több panasz érkezik hozzájuk, mint a parkolócédulák miatt, írja az MTI. A legtöbb bejelentés a London, Glasgow, Leeds, Manchester, Cardiff és Bristol környékén mozgó autósoktól származik.

Az egyik glasgow-i útkereszteződésnél futó buszsáv használata miatt például több mint hárommillió fontnyi pénzbírságot szabtak ki az autósokra, míg a dél-londoni Lambeth kerület egyik buszsávjának használata mintegy hatmillió fonttal rövidítette meg az autósokat az elmúlt pár évben.

Az AA által közzétett adatok szerint 2013-ban 554 733 bírságot szabtak ki Londonon kívül, és 242 541-et magában a fővárosban. A buszsávokat illegálisan használó autósok vidéken 80 fontról, Londonban 130 fontról szóló bírságot kapnak.

Az AA szerint az autósok legtöbbször arról panaszkodnak, hogy biztonsági okokból térnek rá a buszsávra, vagy épp mentőautót engednek el, amikor a közlekedésfigyelő kamerák "áldozataivá" válnak.

A szervezet szerint amikor egy kamera évente több millió dollárnyi pénzbírságot "generál", akkor valami baj lehet a jelzésekkel, az utak vagy útkereszteződések kialakításával.

Rovatok