Index Vakbarát Hírportál

Carson már majdnem olyan népszerű, mint Trump

2015. szeptember 15., kedd 21:08

Ben Carson visszavonult idegsebész a statisztikai hibahatáron belüli közelségbe zárkózott fel a republikánus elnökjelölt-aspiránsok népszerűségi listáját vezető Donald Trump üzletember mögé, derült ki a CBS News és a The New York Times kedden nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatásából.

Trump 27 százalékos támogatottsággal vezeti a mezőnyt, de amíg ő csak 3 százalékpontnyit erősödött a legutóbbi, júliusi CBS-NYT-felmérés óta, addig Carson 17 pontos ugrással került a második helyre, és most 23 százalékon áll. A 376 valószínű republikánus előválasztási szavazó körében elvégzett, a párt hivatalos elnökjelöltségére pályázó politikusok második televíziós vitája előt egy nappal nyilvánosságra hozott felmérés hibahatára 6 százalékpont.

A The New York Times kommentárja szerint Carson sokkal nyugodtabb hangnemben kommunikálja a politikai rendszeren kívülállói mivoltát és konzervatív szociális nézeteit, mint Trump. Jeb Bush volt floridai kormányzó esetében, aki júliusban 13 százalékkal állt Trump mögött, most csak 6 százalékos támogatottságot mutattak ki.

Ugyanannyit, mint Mike Huckabee volt arkansas-i kormányzó és Marco Rubio floridai szenátor esetében. Ted Cruz texasi szenátor a mostani állás szerint a republikánus szavazók 5, Carly Fiorina, a Hewlett-Packard volt vezérigazgatója 4, John Kasich volt ohiói kormányzó és Rand Paul kentucky-i szenátor 3-3, Scott Walker wisconsini kormányzó 2, Rick Santorum volt pennsylvaniai szenátor és Lindsey Graham dél-karolinai szenátor pedig 1-1 százalékra számíthat.

A felmérés szerint a valószínű republikánus szavazóknak csak a 37 százaléka döntötte el véglegesen, hogy kit kíván támogatni a párt hivatalos elnökjelöltségéért folytatott küzdelemben, 63 százalék még a mérlegelés szakaszában tart.

Rovatok