Index Vakbarát Hírportál

Japánban durván visszavágják a humán egyetemi szakokat

2015. szeptember 15., kedd 20:16

Sok társadalomtudományos és bölcsészkarnak kell majd bezárnia Japánban, ahol a kormány új rendelete alapján az egyetemeknek „olyan terültekre kell fókuszálniuk, amelyek jobban találkoznak a társadalom szükségleteivel” - írja a Times Higher Education.

Az ország hatvan egyeteméből, amelyen mostanáig lehetett humán tudományokat hallgatni, már 26 jelezte, hogy teljesen megszünteti az oktatást vagy durván csökkenti a keretszámokat ezeken a karokon. A drasztikus döntések azután születtek, hogy az oktatási miniszter levélben értesítette a felsőoktatási intézményeket legújabb rendeletéről, miszerint aktív lépésekre van szükség abba az irányba, hogy megszüntessék a szerinte felesleges, humán szakokat, és az egyetemek átálljanak olyan szakok működtetésére, amelyekre szerinte nagyobb szüksége van a társadalomnak. 

Egy nyilatkozó egyetemi vezető anti-intellektuálisnak nyilvánította az új irányt, az ország két legnagyobb presztízsű egyeteme, a Tokiói és a Kiotói Egyetem pedig jelezte, hogy nem fogják végrehajtani a rendeletet. Ugyanakkor 17 intézmény már bejelentette, hogy nem vesznek fel több diákot a rendelet által nemkívánatosnak minősített szakokra. Ezek közé tartozik egyébként a klasszikus társadalomtudományos és bölcsész-szakok mellett a jog és a közgazdaságtan is. 

A Japán Tudományos Társaság már múlt hónapban mély aggodalmát fejezte ki az akkor még csak megszellőztetett intézkedéssel kapcsolatban, amely annak jegyében született, hogy gyakorlatibb irányba vigyék el a képzési rendszert, de közben nincsenek tekintettel arra, hogy ennek milyen hatása lehet hosszútávon a tudományok jövőjére. A direktívának valószínűleg ahhoz is köze van, hogy mostanában elég nagy pénzügyi nyomás nehezedik a japán egyetemekre, amelyek csak 50 százalékos kihasználtsággal működnek a szigetország alacsony születési rátája miatt. 

Rovatok