Index Vakbarát Hírportál

Ponta: Orbánék semmivel nem jobbak, mint a szíriai, líbiai vezetők

2015. szeptember 15., kedd 21:44

Victor Ponta egy Facebook-bejegyzésben reagált kedd este a nap során kibontakozott magyar-román diplomáciai pengeváltásra. Szerinte a magyarországi döntéshozók semmivel nem jobbak, mint a szíriaiak, vagy a líbiaiak, akiknek országaiból menekülnek az emberek.

Ponta azt írta, nem akar válaszolni a magyar kormány képviselőinek „provokációira", de szerinte érthető módon „emberként és európai polgárként" felháborodik azok miatt a magyar intézkedések miatt, amelyekhez hasonlókat „Európa eddig csak az 1930-as, 1940-es években látott".

Sok más európai vezetőhöz hasonlóan ő is feladatának érzi, hogy bírálja Magyarország legmagasabb rangú vezetőinek megnyilvánulásait. „Ezek az Európai Unió értékeinek és kultúrájának a szégyenei. Mind az antiszemita megnyilvánulások, mind a bármiféle kisebbségekkel szembeni bánásmód, most pedig a menekültkrízis" – fogalmazott bejegyzésében.

A magyar külügy kedden kiadott közleménye szerint behívatta a román nagykövetség ügyvivőjét, mivel Magyar Levente gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkár szerint Victor Ponta „újfent bárdolatlan stílusban nyilatkozott” Magyarországnak a migrációs helyzet kezelésére irányuló erőfeszítéseiről. A román külügy szerint viszont ők kezdeményezték a keddi megbeszélést.

Rovatok