Index Vakbarát Hírportál

Tévedésből egy korábbi beszédét olvasta fel újra a zimbabwei elnök

2015. szeptember 15., kedd 23:28

Tévedésből egy hetekkel korábbi beszédét olvasta fel újra Robert Mugabe zimbabwei elnök kedden a parlament ülésszakát megnyitva, írta az MTI. A 91 éves államfő nem vette észre, hogy augusztus 25-én elmondott, a nemzethez intézett beszéde került újra elé, és teljes terjedelmében felolvasta a szöveget. A félórás beszéd alatt pártjának képviselői időnként illedelmesen megtapsolták.

Az ellenzék szerint azonban ez az eset is azt jelzi, hogy a legidősebb afrikai államfő már nem alkalmas az ország vezetésére, és le kellene mondania. Robert Mugabe a függetlenség kivívása, 1980 óta irányítja az afrikai országot.

Előrehaladott kora ellenére nem mutatja betegség testi tüneteit, és tagadta azt is, hogy prosztatarákban szenvedne. A hararei repülőtéren április 4-én történt elesését szimpla megcsúszásnak nevezte. Az elnök szóvivője szerint a papírokat az elnök titkárságán cserélték el figyelmetlenségből.

A megismételt beszédben Mugabe egyebek közt azt mondta, hogy kínai segítséggel reméli talpra állítani a gyengélkedő zimbabwei gazdaságot. Az államfő egy veterán fekete Rolls-Royce-on, felesége, Grace társaságában érkezett a parlamentbe, ahol díszőrség fogadta. Tiszteletére három vadászgép repült el a magasban, és 21 ágyúlövés is eldörrent.

Rovatok