Index Vakbarát Hírportál

A horvátok regisztrálják és táborokba szállítják a menekülteket

2015. szeptember 16., szerda 11:31

Egyelőre nem úgy tűnik, hogy a horvátok csak úgy hagyják átmenni a migránsokat az országon. A szerbektől befogadják és egy Zágráb melletti táborba szállítják a menekülteket.

Cikkünk folyamatosan frissül.

Úgy tűnik, a menekültek hamar alkalmazkodtak ahhoz az új helyzethez, hogy Magyarországon keresztül már nem lehet eljutni Nyugat- és Észak Európába. Már kedden este elkezdtek a szerb–macedón határról egyenesen Horvátország felé tartani, miközben Horgosnál már csak alig pár száz ember vár arra, hogy megnyíljon a magyar határ. Így Magyarországon jelentősen enyhülni fog a menekültáradat, a probléma azonban európai szinten nem oldódott meg, csak mostantól valószínűleg Horvátország és Szlovénia lesz a két tranzitország nyugat felé.

Menekültválság percről percre itt ->>>>

A horvát hatóságok regisztrálják, majd Zágráb-közeli menekülttáborokba szállítják a Szerbia felől érkező menekülteket, írja a Guardian. Az Európai Tanács menekültügyi adatbázisa szerint Horvátországban összesen 700 hely van a befogadóállomásokon.

A Horvátországba érkező menekültek száma szerda reggel óta meredeken emelkedik, a horvát belügyminisztérium jelentése szerint eddig 277 menekült lépte át a szerb-horvát határt.

A határ szerbiai oldalán található Sid városához szerda reggel körülbelül 30-40 szíriai és afgán menekült érkezett. A macedón–szerb határról, Preševo városától kedden este kezdték el Sidbe szállítani a menekülteket azok a buszok, amelyek korábban Horgoshoz vitték őket. A  Guardian szerint a reggel megérkező csoport valószínűleg az első, amely ezen az úton próbál eljutni Nyugat -és Észak-Európába.

„Hallottuk, hogy Magyarországot lezárták, és a rendőrök azt mondták, errefelé induljunk tovább. Nem igazán tudjuk, hogy mit csináljunk. Szükségünk lesz csónakra?" – kérdezte az AFP tudósítóját az egyik érkező menekült, aki megkönnyebbült, hogy nem kell vízen átkelnie Horvátországba.

A horvát–szerb határon a délszláv háború után rengeteg akna maradt, a horvát aknamentesítő szervezet szerint körülbelül még 50 ezer akna lehet 505 négyzetkilométeren. Bár az aknaveszélyes területeket táblák jelölik, ezeken nincs arab felirat, ezért a magyar Migration Aid egy térképet készített, amelyen jelölik a veszélyes területeket:

Spread maps showing minefields at CRO/SRB border & warn #refugees to only use highways & avoid walking cross fields pic.twitter.com/SKgZ6RKJXl

— MigrationAid Hungary (@MigrationAidHu) 2015. szeptember 16.

A Reuters szerint a rendőrök már értesítették az aknamentesítő szakembereket arról, hogy a menekültek gyalog, az aknaveszélyes területek közelében kelnek át a határon, és szerdán délelőtt már meg is érkeztek az első aknamentesítők.

A nagy menekülthullám előtt, 2015 májusában kevesebb mint száz menedékkérő élt Horvátországban. Miközben az EU-ban 2014-ben 44 százalékkal nőtt a menedékkérők száma, Horvátországban 58 százalékkal csökkent az előző évhez képest. Ez Horvátország esetében 450 menedékkérőt jelentett 2014-ben, míg Magyarországon közel 43 ezer menedékkérőt regisztráltak. Horvátországban 25-en, Magyarországon 510-en kaptak menekültstátuszt tavaly.

Szlovénia szintén nem számított eddig sem fontos célországnak, sem forgalmas tranzitországnak. Tavaly 385 menedékkérelmet adtak be az országban, de a menekültek nagy része még az eljárás vége előtt továbbállt, így összesen 95 kérelem jutott el a végső döntésig, és 45 ember kapott menekültstátuszt.

Lehet, hogy mindez most sem fog megváltozni, mivel Zoran Milanović miniszterelnök szerdán kijelentette, hogy Horvátország segíteni fog eljutni a menekülteknek oda, ahová akarnak.  

Horvátország kész arra, hogy befogadja ezeket a szerencsétlen embereket, és segítse őket abban, hogy eljussanak oda, ahová akarnak menni. Ez nyilvánvalóan Németország vagy valamelyik skandináv ország

– mondta a kormányfő. Milanović szerint Horvátországban közel sem lesznek olyan állapotok, mint Szerbiában és Magyarországon. Továbbra is elutasította, hogy falakkal vagy szögesdróttal védjék meg az ország határait a menekülthullámmal szemben.  A horvát kormányfő csütörtök reggel találkozik az osztrák kancellárral, Werner Faymannal, hogy egyeztessenek a kialakult helyzetről.

Ugyanakkor Kolinda Grabar Kitarović horvát elnök levéllel fordult Milanovićhoz, amelyben kifejtette, a Horvátországot elérő menekültáradat miatt a lehető leghamarabb össze kell hívni a nemzetbiztonsági tanács ülését, mondván, meggyőződése, hogy ez nemcsak menekültügyi, de biztonsági kérdés is, amelyet a legfelsőbb állami szinten kell megvitatni, írja a Vajdaság Ma.

Közben a szlovén hatóságok is készülnek a potenciális menekültáradtra. A szlovén belügyminisztérium szerint az ország akár több ezer menekültet is képes átmenetileg befogadni, írja Dnevnik.  Szlovénia megerősítette határait, mozgósította a rendőrséget, és helikoptereket rendelt a szlovén-magyar és a szlovén-horvát határra - közölte Sefic Bostjan államtitkár szerdán Lendván. Azt is mondta, hogy Lendván regisztrációs központot hoznak létre. Egyelőre nem tudni, hány migránsra kell számítani - mondta. Arra a kérdésre, hogy Szlovénia hány menekültet tud fogadni, azt válaszolta: "attól függ, mennyien jönnek". "A jelenlegi kapacitás 5-7 ezerre tehető, de mindenkiről gondoskodni fogunk" - mondta.

Rovatok