Index Vakbarát Hírportál

Kovács Zoltán: Kövekkel, botokkal felfegyverzett migránsok támadtak a magyar határra

2015. szeptember 16., szerda 18:31

„Kövekkel, botokkal felfegyverzett illegális migránsok támadták meg a magyar határt, átszakították a kerítést, és azóta a magyar rendőrök a testükkel védik a magyar határt, és természetesen megakadályozzák, hogy felfegyverzett erőszakos migránsok úgy jussanak át Magyarországra hogy nem ellenőrzik őket" – mondta Kovács Zoltán kormányszóvivő szerdán délután Röszkén egy rendkívüli sajtótájékoztatón.

„Sokszor kértük az országon áthaladó, látszólag békés migránsokat az elmúlt hetekben, hogy tartsák be az alapvető szabályokat. Ma azonban valami megváltozott, kiderült, hogy valójában ezek az emberek az erőszaktól sem riadnak vissza" – tette hozzá.

Bakondi György, a miniszterelnök biztonságpolitikai főtanácsadója a sajtótájékoztatón azt mondta, a támadás előtt egy órával a menekültek ultimátumot intéztek a rendőrökhöz, azt mondták, vagy átengedik őket, vagy erőszakot fognak alkalmazni. „A magyar rendőrség természetesen semmilyen ultimátumnak nem enged" – mondta.

Bakondi szerint a rendőrség jól és higgadtan reagált arra, hogy a menekültek egy csoportja áttörte a kerítést. A helyszínen körülbelül ezer migráns lehet, és Bakondi úgy véli, nincs utánpótlásuk, azaz nem érkeznek újabb menekültek a határhoz. „A kerítést helyre fogjuk állítani, sőt, egy erősebb kerítést állítunk fel".

A menekültek és a rendőrök közötti összecsapásban 20 rendőr sérült meg, két kisgyermeket pedig átdobtak a határ magyar oldalára a menekültek, őket mentővel elszállították, mondta a főtanácsadó.

Szijjártó Péter külügyminiszter  az M1-nek azt mondta, beszélt szerb kollégájával, akit arra kért, hogy lépjenek fel a szerb rendőrök a határ szerb oldalán. Azt is megerősítette, hogy Pintér Sándor belügyminiszter rendelete alapján 30 napra lezárták mindkét határátkelőt Röszkénél, amiről tájékoztatták a környező országokat és az Európai Bizottságot is.

Menekültválság percről percre itt ->>>>

Rovatok